Regösök és igricek

A hagyományok fenntartói

Hagyományos rendezvényei miatt jól ismerjük a somogyi Szakácsi történetét, ahol a királyi szakácsok utódai éltek, de vannak lovászokra, solymászokra utaló településnevek. Kevesen tudják, hogy volt a régi hagyományok őrzőinek, a regösöknek is falujuk a királyi udvar, Buda közelében. Valószínűleg nekik köszönhető, hogy a magyar krónikákban lejegyzett hun történet nem ment feledésbe és talán az Attila óta énekelt históriás énekekből írástudóink össze tudták állítani a magyarok régi történetét. Szent királyaink énekmondóiról 1881-ben Szabó Károly írt egy tanulmányt a Századok folyóiratban, aki bizonyítékot talált arra nézve, a középkori, keresztény magyar királyi udvar hivatalos rendezvényein igricek biztosították a jókedvet. A király egyik kedvelt ivócimboráját Regusnak, vagyis regösnek hívták.

Anjouk és a regösök

Szabó kiemelte, hogy királyi regösök énekmondásairól az Anjou-házi királyaink korában már keveset lehet hallani. A kutatók úgy vélték, hogy Károly Róbert valószínűleg az itáliai zenét honosította meg udvarában és ezt a hagyományt követték utódai is. Szabó Károly azonban talált egy különös oklevelet, amely az ellenkezőjét igazolta, nevezetesen, hogy még a 14. Században is léteztek regösök és igricek a királyi udvarban, sőt volt egy falujuk, amelyet Regteleknek neveztek. Oda telepítették le a királyi udvarban szolgált regösöket. Az oklevélből kiolvasható, hogy Nagy Lajos királyunk Budán, 1347. február 2-i keltezéssel átíratta és megerősítette Pál országbíró által 1346-ban kiadott ítéletét, melyben leírták a nevezetes falu határait, így beazonosíthatjuk fekvését.

Hol volt Regtelek?

Regtelek Pest megyében terült el, Mezőszentmárton és Szentmihály falvak között. A település birtokosának, a fent említett Regusnak (Regüs) azonban a 14. században nem voltak örökösei és akkor a falut a Nagy Lajos Loránd budai polgárnak adományozta. Az oklevél részletesen felsorolja a falu szomszédjait: Pari, Palota és Hartyán, melyek a középkorban elpusztultak, de Palota és Szentmihály máig megmaradt és jelenleg Budapest pesti kerületeihez tartoznak. A kettő között virágzott egykor ez a jeles település, a királyi regösök központja, mely viszonylag közel volt a királyi palotához.