Rejtett ellentétek feszíthetik szét a brit euszkeptikusokat

Egy ideje már hallani lehetett olyan hangokat, melyek szerint inog a brit pártvezető széke, ám eddig ennek nem mutatkoztak konkrét jelei, most azonban az elemzők nem zárják ki, hogy a közeljövőben Farage új politikai mozgalom gründolásába foghat.

A BBC-nek adott interjúban Farage arról beszélt, hogy egyelőre nem sikerült olyan módon modernizálnia az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) döntéshozói mechanizmusát, mint szerette volna, és ezért kissé csalódottnak érzi magát.

Mint fogalmazott, szerette volna harmadára csökkenteni a szerinte igen magas tagdíjat, valamint a közvetlenebb demokrácia felé tolta volna el a politikai döntésalkotás folyamatait azzal, hogy a tagságnak fontos kérdésekben - az olasz Ötcsillag Mozgalomban bevett gyakorlat mintájára - lehetővé tette volna az interneten keresztül való azonnali szavazást. Ezekhez a változtatásokhoz azonban nem sikerült kellő támogatottságot szereznie a vezetőségben.

Biztonsági játék?

A BBC-nek névtelenül nyilatkozó UKIP-politikusok szerint Farage ezekkel a lépésekkel csupán előremenekül arra az esetre, ha a brit EU-tagságról szóló referendum elbukna.

A megszólalók nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a pártvezető a UKIP újrapozicionálását, feloszlatását, vagy teljes átszervezését fontolgatja. Ezeket a spekulációkat egyelőre mind Farage, mind közvetlen környezete kategorikusan tagadja, de a párt középső szintjein nem túl bizakodóak a tisztségviselők.

"(A vezetőség) nem kifejezetten érdekelt abban, hogy megnyerjék a referendumot (...), inkább arra játszanak, hogy amennyiben bukják is a fő célkitűzést, sikerüljön olyan sértettségfaktort generálniuk a választókban, ami a parlamenti választásokon tűrhető támogatottságot eredményez majd a pártnak."

- mondta a BBC-nek az egyik, neve elhallgatását kérő UKIP-es politikus.

Egy másik nyilatkozó hozzátette:

"Rendkívül érdekes lesz, miként fogadják majd a UKIP-szimpatizánsok Nigel azon szándékát, hogy az internetre támaszkodva föloszlassa a pártot."

A valódi tét: a vezetői pozíció

A pártelnök kritikusai azzal vádolják Farage-t, hogy csupán pozíciója megtartására törekszik, hiszen nyilvánvaló, hogy akárhogy süljön is el az euroszkeptikusok számára a népszavazás, közvetlenül utána lehet számítani egy masszív tisztújítási igényre.

Farage állítólag erre az esetre akarja bebiztosítani magát, és a kilépés mellett kampányoló Leave.EU szerveződésből érkező új tagokkal akarja felduzzasztani a párton belüli támogatóinak számát, esetleg a projektet finanszírozó Arron Banks-szel szövetkezve hozna létre egy új formációt.

Hazánkból ugyan elég nehéz megítélni a sohasem egyértelmű brit belpolitikai folyamatokat, annyi biztos, hogy Nigel Farage közéletből való esetleges kihullásával az euszkeptikus politikai irányzat az egyik legtehetségesebb és egyben legszórakoztatóbb fenegyerekét veszítené el, úgyhogy csak remélni tudjuk, hogy a UKIP vélt, vagy valós válsága sem a szervezetet, sem őt nem temeti maga alá.