Rémálom lett az álomból! Magyarország az élen az egyre nagyobb európai nyomor tekintetében

Nincs fény az alagút végén, egyelőre megbukott az EU munkaügyi és növekedési stratégiája.

Az „Európa 2020” nem mellesleg az EU 10 éves időtartamra kitalált munkaügyi és növekedési stratégiája. A stratégia célja nem csak a fenntartható növekedés biztosítása lenne, hanem az is, hogy a társadalom minél nagyobb hányada részesüljön ennek a növekedésnek az előnyeiből. Tehát, hogy az egyfolytában megsütött tortából egyre többen kapjanak, egyre nagyobb szeletet.

A jelek szerint azonban bukta lesz a program ezen része. Például 2020-ra biztosítani kellene többek között azt, hogy a foglalkoztatottság aránya elérje a 75%-ot a 20-64 évesek körében, a korai iskolaelhagyók aránya 10% alá csökkenjen, illetve el kell érni, hogy a 30 és 34 év közötti uniós lakosok legalább 40%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezzen. Cél lenne az is, hogy csökkenjen azok száma, akik nyomorban és társadalmi kirekesztettségben élnek, illetve akik esetében a szegénység és a kirekesztődés tényleges kockázatot jelent. (Szegénység által veszélyeztetettek azok, akiknek a szociális juttatásokat is magában foglaló teljes jövedelme nem éri el annak a medián jövedelemnek a 60%-át, ami az adott országban egy főre jut.) 

Ehhez képest a stratégai céljaival ellentétesen a nyomor és társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett emberek száma növekedett.

Az „Európa 2020” szerint a 2008-ban a szóban forgó csoport 116,2 millió főt számlált, a negatív érték 2014-elérte 120,9 milliót, tehát a teljes uniós lakosság majdnem egynegyedét. A tendenciát elnézve nehéz lesz 2020-ra 96,2 millió alá szorítani a mutatót, ami a program kitűzött célja lenne. A 2014-es adatok alapján

Magyarországon a 28 tagú EU-ból az ötödik legmagasabb a csoportba tartozók aránya

(Bulgária, Románia, Görögország, Lettország mögött), tehát a lakosság 31,8%-a érintett, miközben ez a negatív érték 2008 még csak 28,2%-ot mutatott. A foglalkoztatottsági rátát az EU eredménytelenül igyekezett feljavítani, sőt a 2008-as  70,3%-os szint, 70,1%-ra csökkent (!), legvégső 75%-os cél tehát továbbra is messze van...  

Hozzá kell tenni mindehhez, hogy a programnak bizonyos környezetvédelmi elemei is vannak – például az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítása, megújuló energia arányának növelése – ezek az ügyek azonban a jelenlegi jelek szerint megfelelő ütemben haladnak előre, a 2020-as megvalósulás reálisnak tűnik.