Hibrid rezsim: ezért az ártatlan írásért vitettek be a rendőrökkel egy 64 éves embert

Hibrid rezsim: ezért az ártatlan írásért vitettek be a rendőrökkel egy 64 éves embert

Kedd hajnalban rendőrök tartottak házkutatást egy 64 éves férfinél, akit ezt követően rémhírterjesztés miatt előállítottak. A rendőrség a honlapján is beszámolt arról, hogy a „Szerencshez közeli településen élő férfi az új koronavírussal kapcsolatos hamis tényállításokat tett közzé egy közösségi oldalon”.

Közleményük szerint „a posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották.”

Az előállításról még videót is készítettek:

Itt olvasható a poszt, ami miatt ebben a szabad országban rendőröket küldenek ki. Aki nem funkcionális analfabéta az látja, hogy nincs benne sem hír, sem rémhír, legfeljebb pár dühös gondolat:

Délután elengedték a férfit, aki ezt követően a 444.hu-nak mutatta be a sérelmezett posztot, valamint arról is mesélt, hogyan bántak vele. Az András nevű férfi így emlékezett vissza kihallgatására:

„Voltak kérdések, például, hogy ki az pontosan, akit én diktátornak nevezek”

A lapnak azt mondta, a rendőrök korrektül bántak vele, neki úgy tűnt, hogy se a rendőrök se az ügyészek nem tudták, hogyan kellene értelmezni esetében a rémhírterjesztést. 

„Azért írtam meg, mert elegem van a félrevezetésből, a ferdítésekből, elegem van mindenből, amivel hülyítik az embereket, és a Facebook az egyetlen, ahol ki tudom engedni ezt a gőzt”

A kihallgatást követően közölték vele, hogy nem lesz folytatása az ügynek, mert nem valósult meg bűncselekmény.

„A rendszerváltáskor nem ezt képzeltünk el, boldogok voltunk, mosolyogtunk, ma nincs ember, aki mosolyogna és ez nem a migránsoktól van és nem is a vírus miatt”

- mondta az áldozat, akit ezek szerint egy olyan poszt miatt vittek be, amit ha a rendőrségen újra elolvasnak, már nem valósít meg bűncselekményt.

Nemrég jelent meg a Freedom House legújabb jelentése, amiben azt állapították meg, hogy Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé. Hibrid rezsimnek azokat az országokat nevezik, ahol tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.