Rendszerváltásra van szükség az egészségügyben

Dr. Lukács László György, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felelős állami hozzáállást és menedzsment típusú gazdasági irányítást sürgetett.

Szakmai szervezetekkel folytatott konzultáció alapján a politikus azt javasolta, hogy a 180 ezer forintos finanszírozási díjat legalább 220 ezerre emeljék a működőképesség szinten tartásához.

Emellett fel kell számolni a "feudális viszonyokat", mert maguk az intézményvezetők is kötnek nem a piaci árnak és a valós viszonyoknak megfelelő szerződéseket - tette hozzá a Valódi Nemzeti Konzultáció során a szakmától kapott információk alapján Lukács.

A jobbikos politikus átlátható gazdálkodást sürgetett, a június végi kimutatás szerinti 52 milliárd forintos adósságállományt pedig két ütemben javasolta konszolidálni. Egyúttal szóvá tette, hogy a jövő évi költségvetésben nincs erre elkülönített forrás, miközben

havi 3-4 milliárd forinttal nő az adósság.

Dr. Lukács László György szerint az állam elvár bizonyos szolgáltatásokat az egészségügyi intézményektől, de ehhez kevés forrást ad, és ez vezet a "mérhetetlen nagyságú" adósságállományhoz.

Kiemelte: a kormány azokkal a beszállítókkal sem tárgyal, akiknek tartoznak az egészségügyi intézmények. Pedig -emlékeztetett az esztergomi esetre- a tartozások a szerződések felmondásához vezetnek, melyek a biztonságos kórházi körülményeket veszélyeztetik.

Voldemort

Kérdezték arról is, hogy sajtóhírek szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói már tavaly tetten érhették volna Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt, csak nem kaptak erre engedélyt. Azt felelte: ez lett volna a leghatékonyabb eszköz a korrupciós ügyben, és felháborító, ha valóban így történt. Fel kell tenni a kérdést, hogy ki nem engedte ezt és milyen indokok alapján - tette hozzá.

Vasárnapi boltzár

Lukács László György a vasárnapi boltzár visszaállítására és kiterjesztésére vonatkozó felvetést terelésnek és ötletelésnek minősítette, szerinte nem időszerű a kérdés, azt csak későbbi gazdasági mutatók fényében lehet megítélni.