Rendületlenül tovább - interjú a Szkítiával

Interjú Sztrebka Erikával, a tízéves jubileumi koncert DVD kiadása kapcsán.

- Egy ilyen jubileum az ünneplés mellett arra is remek alkalom, hogy egy kis számvetést végezzen az ember. Ha visszagondolsz, hogy milyen tervekkel indult el a Szkítia és az egy évtized alatt mi valósult meg belőle, nagy a különbség?
 
- A zenekar célja a magyar kultúra közvetítése volt, versek megzenésítése és a népdalkincs továbbítása úgy, hogy az a fiatalabb generációt is megérintse. Azt gondolom, ez nagyjából sikerült, de dolgozunk tovább rajta. Másik célunk, hogy hitet és reménységet adjunk és a lehető legtöbb emberhez eljussunk.
 
- Mivel manapság Magyarországon – természetesen sok minden más mellett – a folk rock zenekarok sorsa sem fenékig tejfel, gondolom, az elmúlt több mint tíz év alatt a számtalan kellemes élmény mellet néha-néha negatív tapasztalatokat is szereztetek, esetleg házon belül történtek kissé rossz szájízt okozó események. Vannak olyan dolgok, amiket mai fejjel másképp oldanátok meg, mint akkor, amikor aktuálisak voltak?
 
- Már az is egy nehézség, hogy nemcsak a szöveget, hanem az összetett zenei világot is érteni és érezni kell, mert nálunk nemcsak a szöveg, hanem a zene is „beszédes”. Történik mindez egy olyan világban, ahol az emberek zöme a lebutított dolgokra vevő. Nézeteltérések nem szoktak lenni a zenekaron belül, és a koncertjeinkre járók sem jelezték, hogy nem jó az út, amin járunk. Ha voltak is apróbb konfliktusaink, azok mind a jó cél érdekében történtek, de megoldottuk, és a továbbiakban is megoldjuk az előttünk álló feladatokat. Nem rágódunk a múlton, mindenben előre tekintünk! Visszatérve a negatív dolgokra, csak egy példa: a legelső lemezbemutató koncertünknek egy bombafenyegetés vetett véget szinte rögtön az elején, ami célzottan a zenekart támadta, de mint látható, ez sem térített el minket.
 
- A két alapító tag mellett te is szinte majdnem a kezdetektől énekelsz a zenekarban ma is. Körülöttetek az évek során egész sok zenész és énekes megfordult. Szerinted ti hogyhogy mindig kitartottatok, minek köszönhető, hogy ti hárman maradtatok együtt a mag?
 
- A két alapító tag: Gulyás Szabó László és Szepesi Richárd. Akik tíz éve megszakítás nélkül a zenekarban vannak: Gulyás Szabó László (gitár), Pad Richárd (billentyű) és jómagam (ének-vokál). Pad Ricsivel nagyon fiatalon kerültünk az együttesbe, szinte itt váltunk felnőtté. Ilyenkor az ember még sokkal jobban alkalmazkodik dolgokhoz, így talán ez is szerepet játszott, hogy ez a hármas alkotói team egyben maradt. Gondolatilag és szakmailag is jól megértjük egymást, és ez kellő alapnak bizonyult, hogy mindig együtt dolgozzunk. A Szkítia esetében fontos megemlíteni, hogy mi az életben is jóbarátok vagyunk, és szerintem ez az egyik alapfeltétele a néhányszor napokon keresztül tartó közös munkának. Esetemben nem volt nehéz itt maradni, hisz gyermekkorom óta magyar verseket mondtam különböző versenyeken és rendezvényeken, valamint népdalokat énekeltem.
 
- Neked sosem fordult meg a fejedben, hogy kiszállj, vagy hogy abbahagyd?
 
- Egyszerű a válaszom, nem! Mert nekem ez a közösség, és amit a zenekarral képviselünk, az mindennél fontosabb!
 
 
- Te személy szerint mire vagy a legbüszkébb az elmúlt egy évtized történései, elért eredményei közül?
 
- Talán a legfontosabb, hogy nagyon sok emberhez eljuthattunk határon innen és túl. Illetve büszke vagyok a három megjelent albumunkra, amelyek közül az első aranylemez lett. Nem titkolom azt sem, hogy elégedettséggel tölt el az is, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akiket tisztelek és szeretek. No, és itt van a nemrég megjelent DVD, ami az elmúlt tíz évünk munkáját magában hordozza! Végül, de nem utolsósorban a közönségünkre, akik megtisztelik koncertjeinket.
 
- Tavaly szeptember 27-én volt a 10 éves jubileumi koncertetek a Club 202-ben. Mi jut eszedbe legelőször, ha visszagondolsz arra az estére?
 
- Legelőször a rengeteg munka, ami benne volt. Aki ott volt vagy megnézi a felvételt, láthatja, hogy nagy mennyiségű fellépő gárdát vonultatott fel a zenekar. Nem volt egyszerű összekoordinálni ennyi embert, emellett sokat próbáltunk, hisz új dalokkal is készültünk az eseményre. Fellépőruhát készíttettünk és sorolhatnék még sok-sok dolgot, de ez természetes, hisz ez a jubileumi koncert egy igazi ünnep volt számunkra, így igyekeztünk ezt az érzést a közönségünknek is átadni. Nem tagadom, hogy csodás érzés volt a színpadra állni akkor.
 
- Sok zenekarnál tapasztalni, hogy vélt vagy valós sérelmek miatt haragban vannak egymással a régi-új tagok, ti viszont ezen a koncerten, szimpatikus gesztusként, nem csak meghívtatok jó néhány egykori Szkítia zenészt, énekest, hogy előadjatok néhány dalt közösen, még meg is ajándékoztátok őket. Ennyire jó viszonyban vagytok a régi kollégákkal?
 
- Szinte kivétel nélkül mindenkivel. Sajnos voltak a meghívottak között olyanok is, akik családi okok miatt nem tudtak eljönni, nekik postai úton juttattuk el az ajándékot. Tíz év alatt sok mindent éltünk meg együtt, s erről nem szabad megfeledkezni. Mi így tudtuk meghálálni nekik az együtt töltött időszakokat.
 
 
- Mutassuk be részletesen is az előbb már említett új Szkítia kiadványt, a születésnapi bulit felelevenítő DVD-t. Hány kamerával, milyen technikával rögzítettétek az estét? Mennyi és milyen jellegű utómunkát igényelt a nyersanyag, amíg a lemezre nem került? Ezeket ki felügyelte?
 
- A koncert képi rögzítése öt kamerával történt, melyek között volt egy Jimmy kamera is. Ezeket a felvételeket, majd a vágást is az Unlimited Pictures készítette. A hang pedig külön sávokban lett rögzítve, majd az Origó Stúdióban lett a nyersanyag megkeverve Cserny ’Bogi’ Kálmán által. A DVD borítója egy team munka eredménye, a végleges grafikát dobosunk, Pallás Gyula készítette. A zenekari műtermi fotók Pad Kitti keze munkájának köszönhetőek. Összességében az utómunkálatok több hónapot vettek igénybe. Fontos megemlíteni, hogy a szervezésben Ráduly Vidra Lilla segített, ő intézkedett abban, hogy zökkenőmentes legyen a koncert. Sokat köszönhetünk neki, hiszen a fellépéseinket is ő szervezte. A DVD megjelenését is nagyon várta, viszont sajnos ő már nem élhette meg a jubileumi koncert kiadvány megjelenését, mert egy súlyos betegség elvette őt tőlünk. Emlékünkben örökre megőrizzük.
 
- Milyen szempontok alapján választottátok ki a korongra került szerzeményeket?
 
- Sok szempont szerint alakítottuk ki a repertoárt. Fontos volt számunkra, hogy a tíz év minden időszakát megjelenítsük egyfajta időutazásként. Emellett természetesen szerepeljenek közönségkedvenc dalok is, illetve a jövőre tekintve új szerzemények is felcsendüljenek. Akik ismerik a zenekar történetét, azok tudják, hogy egy tragikus esemény is történt a Szkítia életében, hiszen egykori dobosunk, Börni (Pápai Barnabás – a szerk.) 24 éves korában motorbalesetben életét vesztette. Nem volt kérdés számunkra, hogy róla is megemlékezünk ezen az estén egy emlékdallal.
 
- Eddig mindegyik lemezeteket a Periferic Records gondozta, ez a DVD viszont szerzői kiadású. Miért döntöttetek e mellett?
 
- A Periferic Records munkájával nagyon elégedettek voltunk, de mivel pár éve a fellépéseinket is a saját kezünkbe vettük Lilla által, úgy éreztük – és mivel lehetőségünk is adódott erre  –, hogy ezt a DVD-t szerzői kiadásban prezentáljuk, így, idézőjelesen, a gyártástól a kész termékig magunk tudtunk intézni és felügyelni mindent. Ez egyfajta kihívás is volt számunkra, de úgy érzem, megérte a sok munkát.
 
- Tavaly ősszel egy új dalhoz készült videóklippel jelentkeztetek, Van-e nékem hazám címmel. Erről ha mondanál néhány információt.
 
- A felvételek 2014 augusztusában készültek egy Duna parti szép látképű környezetben, jó hangulatban. Fontos volt számunkra, hogy a természet szépségét megjelenítsük. A videóklipet Suba Martina Angyalka és Szikói Richárd készítette.
 
 
- Ez a szám esetleg egy közeljövőben megjelenő vadonatúj Szkítia lemez előfutárának tekinthető? Milyen – biztosnak, tehát megvalósíthatónak tűnő – terveitek vannak már?
 
- Rengeteg tervünk van, ez nem titok, de azt is megtanultuk már, hogy semmi sem lehet biztos, lásd Börni és Lilla esetét. Ha a jó Isten is megsegít és megtart minket egészségben, összetartásban, akkor ezt a sok tervet meg is tudjuk valósítani, legyen az egy új lemez vagy épp videóklip. Egyelőre ami biztos, hogy megyünk a fellépésekre, születnek az új dalok, és szeretnénk a DVD-t minél több emberhez eljuttatni. A többiről pedig akkor, amikor már be is tudjuk mutatni őket.
A Szkítia holnap, az augusztus 20-ai Városligeti Családi Napon játszik, majd 21-én Szerencsen, az Országos Csokoládéfesztiválon, 29-én pedig a szelidi-tavi Pirates Family MC motoros találkozóján.