Robbantás a török elnök szállásánál

Egy nappal Erdogan látogatása előtt hajtottak végre merényletet a török küldöttek szállodájánál.

A halálos áldozatok számáról különböző információk láttak napvilágot. A Reuters brit hírügynökség közlése szerint legkevesebb két rendőr és az öngyilkos merénylő meghalt a támadásban, a Hszinhua kínai állami hírügynökség legalább öt halottról adott hírt.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a török delegáció tagjai közül senki sem sebesült meg a támadásban, amelynek elkövetését az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet vállalta magára.

A török elnöki hivatal közölte, hogy a jelenleg Etiópiában tartózkodó Erdogannak nem áll szándékában lemondani az utat. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta, vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy az elkövetők szándékosan vették-e célba a delegációt.

Habár a 2013. szeptember 21-én a nairobi Westgate üzletközpont ellen elkövetett, 67 ember életét követelő terrortámadás mögött álló al-Shabaab magára vállalta a csütörtöki robbantást, nem említette Erdogant vagy a török delegációt. Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, az al-Shabaab szóvivője csupán annyit mondott: "megtámadtuk a szállodát, és több szomáliai rendőrtisztet megöltünk".

A 2011-ben, még török miniszterelnökként Szomáliába látogató Erdogant megelőzően majdnem húsz évig egyáltalán nem utazott a belháborúk dúlta kelet-afrikai országba nem afrikai vezető.

Törökország Mogadishu stratégiai szövetségese. A 2011-es éhínség idején a humanitárius segítséget nyújtó országok közül kiemelkedett Ankara támogatása, és Törökország továbbra is segélyt nyújt és kórházakat épít Szomáliában.