Rogánnál a túltolt negatív kampány miatt is rezeg a léc

Nem csak a helikopteres urizálásért cseszhetik le a bulvárpolitikust.

A kormányközeli mérések közül Rogán minisztériuma szeptemberben már csak azokat engedte a miniszterelnök elé kerülni, amelyek magasabb részvételi arányt prognosztizáltak. Ennek megfelelően a Nézőpont 40 százalék körüli részvételt jósoló kutatásaival Orbán Viktor állítólag nem is találkozott az utóbbi hetekben, kizárólag a Századvég 55 százalék körüli adataival.

Ezért volt őszinte sokk mind neki, mind a Fidesz felső vezetésének a végeredmény.

Ne szólj szám...

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a vasárnapi választási műsorban még szóba is hozta az említett felmérést:

(Forrás: 444.hu)

A talpasokkal nem volt gond, Tóni viszont idegállapotba' került

Bár Orbánnak hetekig fogalma sem volt a szomorú valóságról, a terepen dolgozó kampánycsapatok azért érezték, hogy nem lesz rendben a részvétel. Ugyan az eredményt az aktivisták nem élték meg katasztrófaként, a 444.hu forrásai szerint azért ennél jobbra számítottak.

A kormány felső köreiben ugyanakkor úgy értékelik, hogy a mozgósítással, szervezéssel, hirdetések kihelyeztetésével nem volt gond,

viszont a "kreatív munka", maga a kampány gyatrára sikeredett.

Ezzel a Fidesz be is árazta Rogánék kommunikációs koncepcióját, ami több vezető szerint is rosszul ütemeztek és túltoltak. Sokan párhuzamot láttak a hírhedten kudarcos, 2006-os negatív kampánnyal.

Az ennél is nagyobb problémát az jelentette, hogy Rogánék egyszerűen rágörcsöltek az érvényességre és elkezdték számolatlanul önteni a közpénzt a kampányba, ezzel országszerte megsokszorozva a plakátok és a hirdetések számát. Egészen addig, amíg az eredeti motiváció önmaga ellen fordult és kontraproduktívvá vált.

Ennyi pénzt szórt el a kormány a sikertelen népszavazásra

Ahogy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, a kormány augusztusig 6 milliárd közpénzt dobott ki az ablakon kampányra, a Népszabadság szerint ezt követően további 5 milliárdot különítettek el őszre.

Ráadásul az addig világos üzenetek is megkavarodtak:

az átlagember már nem tudta, hogy most akkor Brüsszelt, a migránsokat, netán az ellenzéket kell-e móresre tanítania október 2-án.

Beindul a fúrógép?

Nem elég, hogy párttársuk helikopteres urizálásáról a sajtóból, többek között portálunktól, kellett értesülnie a fideszes politikusoknak, többen az érvénytelenségért is Rogánon vernék el a port. Elsősorban Lázár János környezetéből hallani hasonló kommentárokat.

Ebben a kastélyban szállt meg Rogán Bulibáró Antal

Rogán letagadta, hogy a helikopterezés megtörtént volna, sőt perrel fenyegette meg azokat a sajtóorgánumokat, akik ilyesmit írnak róla, ám miután megmutatták neki a bizonyító erejű fényképeket, nem reagált többé. Helyettük a helikoptert biztosító cég állt elő a magyarázattal: azt mondták, egy forintot sem kértek az egyébként óránként negyedmillióba kerülő helikopterbérlésért, ingyen ajánlották fel a családnak, hogy a párnak ne kelljen a kisgyerekkel éjszaka utaznia.

De állítólag Kövér László, Áder János és Gulyás Gergely is megmondta a magáét a Kabinetiroda vezetőjéről, akihez a kampány alatt nem nyúlhattak, most viszont véget ért a kegyelmi állapot, és komolyabban elkezdhetik reszelni. Habár 2018 előtt két évvel ez valószínűleg nem vezet majd konkrét robbanáshoz.

Gördülő fejek

A Fidesz középvezetése viszont már nem lehet ilyen nyugodt:

ott némileg joggal rettegnek attól, hogy a választókerületi eredmények miatt bizony egy-egy gyengén teljesítő vezető bukhatja a '18-as listás helyét (ráadásul ezekről Orbán még az idén dönteni készül).

Ezzel együtt is valószínűbb, hogy nem lesznek látványos tisztogatások, vagy fegyelmezések, és a kormánypárt a sikerpropagandába menekül a kellemetlenségek elől, hogy legalább a győzelem illúzióját megadhassa önmagának és híveinek. Emellett valószínű, hogy a kormánynak kényelmes migrációs tematika is bőven marad 2018-ig.