Röhejes és cinikus engedményt tenne a kormány a státusztörvényben

Röhejes és cinikus engedményt tenne a kormány a státusztörvényben

A tervezet szerint a kormányzat ellenőrizte volna a tanárok otthoni számítógépét, de az oktatást is felügyelő BM most „nagylelkűen” kivenné ezt a részt a javaslatból.

Az Alfahír is beszámolt a kormány keddi egyeztetéséről a pedagógus szakszervezetekkel. Erről Totyik Tamás, a PSZ alelnöke úgy fogalmazott, hogy „a kardinális kérdésekről a kormány álláspontja semmit nem változott”, míg Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője „látszategyeztetésnek” nevezte a tárgyalást.

Mindkét szakszervezeti vezető elmondta, hogy a kormány csak kisebb engedményeket tett az új pedagógus-jogállási törvény tervezetében leírtakkal kapcsolatban. Az egyik ilyen a Népszava cikke szerint már nem ellenőriznék a tanárok saját, otthoni számítógépét, illetve más elektronikai eszközeit, ez már csak a munkáltató által biztosított eszközökre vonatkozik.

A pedagógusok átvezénylésének kérdésében annyit engedtek, hogy amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne átvezényelhető. Az eredeti tervezetben ugyanis az szerepel, hogy a munkáltatók, mint például a tankerületi központok, bármikor tetszőlegesen megváltoztathatják a munkavégzés helyét.

Kikerülhet az is, hogy tanársztrájk esetén másik intézménybe küldjék a diákokat, továbbá elvetették azt is, hogy pályáztatás nélkül lehessen igazgatókat kinevezni az intézmények élére.

Nem változtatnának ugyanakkor például a tanárok kötelező óraszámain (ettől még a heti munkaidőt, ami nem csak a tanórák megtartásából áll, jelentősen növelhetik), és azt sem garantálnák törvényben, hogy egyeztetni kelljen a szakszervezetekkel, amíg a tagságuk nem fedi le a pedagógusok legalább tíz százalékát.

Az új jogállási törvény tervezete – amellyel, ha bevezetik, egyebek mellett megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti státusza – a PDSZ és a PSZ számára továbbra is elfogadhatatlan. A tárgyalások jövő kedden folytatódnak.

Címlapkép: Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője. Fotó: MTI/Soós Lajos