Tökéletes szimbólum: egy el sem készült katedrális átadásával ünnepelték Nagy-Románia századik születésnapját

De négy atombunker már van alatta. 

A román centenáriumi ünnepségekre időzítve felszentelték vasárnap Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb ortodox katedrálisát – írja az MTI. A valóban grandiózus egyházi épülettel csak egy aprócska gond van:

11 éve építik, de még mindig nem készült el. 

A székesegyház alapkövét 2007 helyezték el, 2010 végén kezdődtek el az építési munkálatok. Mostanra a 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből maga a katedrális készült el 95 százalékban. 

A munkálatokra eddig 110 millió eurót, vagyis mintegy 53 milliárd forintot költöttek.

Hogy mennyi lesz a vége, azt még most sem tudni, ugyanis a katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről az egyház nem tudott nyilatkozni,ugyanis még a tervek sem készültek el teljesen.

 

 

Az is kiváló jelképe volt az elit és a nép hamisítatlanul balkáni viszonyának, hogy a hatalmas templom belsejében csak a román közélet vezetőinek és a mintegy kétezer meghívott VIP vendégnek biztosítottak ülőhelyet, 

az ország minden tájáról összesereglett 20-30 ezer ortodox hívő a székesegyház előtti téren óriáskivetítőkön követhette csupán a szertartást a kellemesnek semmiképp sem nevezhető november végi időben

Hogy még kerekebb legyen a történet, az Azonnali a bukaresti Agerpres hírügynökségre hivatkozva azt írja

a katedrális alá négy atombunkert építettek.

Tűzvédelmi engedélyt azonban a mai napig nem kapott, így a kivitelezőtt tízezer lejre bírságolta a katasztrófavédelem. 

A szervezőknek végül meg is gyűlt a bajuk a tűzzel, igaz, hál'Istennek nem tűzvész formájában. A Maszol híradása szerint egy, az egyházból kicsapott pópa tiltakozásul a szertartás közben a téren felgyújtotta magát. A lángokat a körülötte állók gyorsan eloltották, a férfit pedig bevitték a rendőrségre, ahol ellátták égési sebeit.