Példát vesznek Orbánékról: Bukarest kitart a korrupció mellett

A kormányfő Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével közösen tartott bukaresti sajtóértekezletén először lépett nyilvánosság elé az utóbbi két évtized legnagyobb tüntetéseit, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi rendelet kedd esti elfogadása óta.

Elmondták: a PSD végrehajtó bizottsága egyhangú szavazattal bizalmáról biztosította Grindeanut, a miniszterelnök pedig - akinek a távozását több százezer tüntető követelte előző nap - nem mond le.

Dragnea leszögezte: a PSD nem szervez ellentüntetést, "nem akar egymillió embert utcára szólítani", hogy ne uszítsa a román állampolgárokat egymás ellen. A PSD aláírásgyűjtéssel akar lehetőséget teremteni arra, hogy választói kifejezzék támogatásukat politikája iránt.

Petárdák, könnygáz - több százezren tüntettek a korrupt politikusok ellen

Incidensek zavarták meg a bukaresti kormányellenes demonstrációt szerda este: a téren összegyűlt több mint százezer tüntető közül többen helyi idő szerint tíz óra után petárdákkal dobálták meg a kormány épületét védő csendőrséget, amely könnygázt vetett be ellenük.A Digi 24 hírtelevízió helyszínen lévő tudósítói szerint bukaresti futballcsapatok szurkolói tartózkodtak ott, ahol a dulakodás kezdődött.

A PSD elnöke kifejtette: a tüntetőket egy profi hazugságkampánnyal vezették félre.

A rendelet sürgősségét Grindeanu azzal indokolta, hogy már két hete tüntettek az országban azok, akiket azzal vezettek félre, hogy a kormány amnesztiára és közkegyelemre készül, ezért maga kérte az igazságügyi minisztert, mielőbb terjessze be végleges tervezeteit, hogy lezárják az ügyet.

Miután a Btk-módosítás ellenzői megtudták, hogy a kormány nem vonja vissza sürgősségi rendeletét, csütörtök este ismét tüntetők vonultak utcára Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban.

A korrupció támogatásával vádolják az RMDSZ-t

Szilágyi Zsolt szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem "a korrupciót és a zsákmányrendszert visszahozni akaró kormány támogatására" kapott felhatalmazást az erdélyi magyaroktól a decemberi parlamenti választásokon. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke egy csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón beszélt erről.