Percenként öt embert oltanak a bukaresti oltási maratonon

Percenként öt embert oltanak a bukaresti oltási maratonon

Percenként öt ember kapta meg a koronvírus elleni oltás első adagját a bukaresti oltási maraton első 24 órájában, jelentette be szombat délután közösségi oldalán Florin Citu román miniszterelnök.

A Sala Palatului kongresszusi központban és a nemzeti könyvtár előcsarnokában a bukaresti orvosi egyetem mintegy 1200 önkéntese (orvosok, asszisztensek, rezidensek és orvostanhallgatók) ötven oltópontot rendeztek be, ahol péntek délután 4 órától hétfő reggel 8 óráig bárki előjegyzés nélkül megkaphatja az oltást. Eredetileg tízezer adag Pfizer vakcinát készítettek elő, mivel azonban szombat délután 4 óráig 7165 adag elfogyott, intézkedtek a készlet kiegészítéséről.

A polgártársait oltásra buzdító Citu egy térképet is feltöltött közösségi oldalára, amelyen azt a 15 települést tüntette fel, ahol autós oltópontok és oltási maratonok várják a hétvégén vagy a következő napokban azokat, akik "bürokrácia" nélkül akarják beoltatni magukat, adta hírül az MTI.

Romániában elsőként Temesváron rendeztek két hete egy - az éjszakai kijárási tilalom elleni "lázadásként" is népszerűnek bizonyult - háromnapos oltási maratont, amelyen több mint 6700 ember jelentkezett a vakcináért. Ennek sikerén felbuzdulva az ország számos más nagyvárosa próbálta hasonló módszerrel népszerűsíteni a vakcinát.

A hétvégén Aradon, Focsani városában és a törcsvári kastélyban is rendeznek oltási maratont, az ország hét katonakórháza pedig egy héten keresztül megszakítás nélkül fogadja a vakcinára jelentkezőket.

Romániában egyébként szombattól kezdődően bármelyik oltópontnál előzetes előjegyzés nélkül kaphatnak oltást a jelentkezők, de csak a szabad kapacitás függvényében, ugyanis elsőbbséget élveznek azok, akik interneten regisztráltak és időpontot foglaltak.

Az utóbbi 24 órában országszerte 110 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első vagy második adagját. Romániában eddig 3,5 millió embert, a felnőtt lakosság 22,2 százalékát oltották be egy adag koronavírus elleni vakcinával, közülük 2,3 millió (14,4 százalék) a második dózist is megkapta.

A járvány terjedése több mint egy hónapja lassul: a szombati összegzés szerint az utóbbi napon 1300 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem 20 százalékkal elmarad az előző két hét átlagától. Az utóbbi napon 104 koronavírusos beteg halt meg, a kórházakban pedig a március végi csúcshoz képest fele annyi, 6500 fertőzöttet ápolnak, de még mindig meghaladja az ezret az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma.