Róna Péter: A haza becsülete érdekében ne küldjenek léhűtőket Brüsszelbe!

Róna Péter: A haza becsülete érdekében ne küldjenek léhűtőket Brüsszelbe!

Mi a legfőbb tétje a június 9-i EP-választásnak? Mit üzen azon választóknak, akik még nem döntötték el, melyik listára adják le voksukat? – ezekre is választ ad exkluzív villáminterjúnkban a Jobbik színeiben EP-képviselőjelöltként, de független szakértőként induló jogász- és közgazdászprofesszor.

„Honfitársaimnak elege van abból az erkölcsi mocsárból, amibe süllyedtünk.”

Róna Péterrel, a Jobbik-Konzervatívok pártfüggetlen EP-listavezetőjével készített az Alfahír villáminterjút, amelyben számos érdemi kérdést körbejárunk, lényegre törően. A most vasárnap esedékes európai parlamenti választáson magát megmérettető oxfordi professzor lapunknak adott válaszaiból – többek között – az is kiderül, hogy mit gondol a leginkább húsbavágó problémának ma Magyarországon, európai aspektusból szemlélve. Interjú.

Alfahír: Ön szerint magyar szemszögből mi a legfőbb tétje a június 9-ei EP-választásnak?

Róna Péter: Az EP-választás legfőbb tétje valójában az, hogy bent maradunk-e az Európai Unióban, vagy kiesünk a 27 európai ország alkotta közösségből. El kell kerülni az akár csak elméletben felmerülő Huxit eshetőségét, mivel az katasztrofális következményekkel járna hazánkra nézve. Magyarország gazdasága jelenleg olyannyira kitett a külföldi nagytőkének, hogy nem bírna ki egy esetleges szakítást az unióval. A Fidesz vezette kormányzat korrupt rendszere és hibás diplomáciai lépései folyamatosan ennek az elkerülendő útnak ágyaznak meg, ezt azonban nem szabad hagynunk. Tudom és hiszem, hogy nekünk, magyaroknak a Szent István által kijelölt utat követve, hazánkat valamennyi értelemben Európában kell tartanunk!

Alfahír: Megválasztása esetén milyen módon, mely ügyekben tudná hasznosítani az Ön szakmai tapasztalatait az európai parlamenti munkájában?

Róna Péter: Én a közgazdasági és jogi kérdésekben vagyok járatos elsősorban. Olyan feladatokat szeretnék ellátni, amelyek e két területhez kapcsolódnak.

Azonnal foglalkoznék az Erasmus- és a Horizont-program visszaállításával, mert végtelenül igazságtalannak tartom, hogy az EU-val kialakult konfliktus, illetve a kormány hibái miatt a balhét a vétlen magyar diákok és kutatók, tudósok vigyék el.

De van egy sor további konkrét és halaszthatatlan ügy. Ott van a – még máig rendezetlen – devizakárosultak helyzete, ahol a magyar állam és a magyar bíróságok figyelmen kívül hagyják az Európai Bíróság jogerős ítéletét. Követelni fogom ezek hazánkban történő foganatosítását. Aztán ott van a cukorral hamisított méz betiltásának megoldatlan kérdése, ami miatt a magyar méhészek komoly károkat kénytelenek elszenvedni. Ilyen konkrét ügyből rengeteg van, ezeket egy magyar EP-képviselőnek minden helyzetben képviselnie kell. Nagyon fontos emellett hazahozni az európai uniós pénzeket közvetlenül az önkormányzatoknak, kikerülve az uniós forrásokat eddig ellopó állami korrupciós gépezetet.

Alfahír: Országjárása során milyen összkép körvonalazódott, állt össze Önben az emberek véleményét, ötleteit, problémáit meghallgatva?

Róna Péter: Az utóbbi hetekben a magyar vidék számos települését bejárva azt tapasztaltam, hogy

honfitársaimnak elege van abból az erkölcsi mocsárból, amibe süllyedtünk az elmúlt több mint egy évtized során.

Több szó esett erről a morális krízisről, mint a második leggyakrabban felhozott kérdéskörről, a hazai megélhetési válságról. A harmadik témakör a kivándorlásról szólt, arról, hogy az aktív korosztályok, főként a kiművelt emberfők, a kiváló szakemberek, főként a fiatal nemzedékek tagjai hagyják el Magyarországot. Európai életszínvonal szükséges: a magyar munkavállalóknak európai béreket, az időseknek pedig európai szintű nyugdíjakat kell kiharcolni.

Alfahír: Mit tart európai megvilágításban a legégetőbb magyarországi kérdésnek, problémakörnek, amely már nem tűr további halasztást?

Róna Péter: Ebből több, mint egy van, de számomra a legégetőbb feladat az orosz befolyás felszámolása. Magyarországnak ma már nincs független külpolitikája. Amióta fény derült az oroszok behatolására a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerébe, világossá vált, egyrészt, hogy a magyar külpolitikát Vlagyimir Putyin irányítja, másrészt, hogy Magyarország megbízhatatlan tagja lett az EU-nak és a NATO-nak is. Ez a helyzet elkerülhetetlenül Magyarország kisodrósását vonja maga után mindkét szervezetből, hacsak nem vesszük elejét ennek a káros folyamatnak. A Fideszt kitessékelték a legnagyobb európai tömörülést jelentő Európai Néppártból, én viszont épp oda tartok. Szeretném, ha hazám és a magyar emberek érdekeit az Európai Néppárt tagjaként érdemi módon képviselhetném az Európai Parlamentben.

Alfahír: Ön nem érzi magát már idősnek ehhez a feladathoz?

Róna Péter: Úgy gondolom,

ha Oxfordban nem tartanak túl idősnek, akkor talán Brüsszelben sem fognak annak tartani.

De komolyra fordítva a szót: vannak olyan feladatok, amikhez szükség van némi általános élettapasztalatra, idővel megszerezhető tudásra, jó nemzetközi kapcsolatokra, és én Magyarország európai képviseletét ilyennek tartom. Az ember sosem lehet elég vagy túl idős ahhoz, hogy hazája és honfitársai érdekeit képviselje.

Alfahír: Mit üzenne azon választóknak, akik még nem döntötték el, hogy melyik EP-listára adják le a szavazatukat vasárnap?

Róna Péter: Egy tegnapelőtt megjelent hivatalos felmérésből kiderül, hogy hazánk képviselete az Európai Parlamentben a legsúlytalanabb, a legszerényebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. A 705 képviselőből álló Parlament 100 legbefolyásosabb képviselői közé csak a momentumos Cseh Katalin fért be – mégpedig a 17. helyre –, miközben például a románok 10 ilyen helyet foglalnak el ebben a listában. Ez azért van, mert a Fidesz 13 képviselője az elmúlt öt évben az égvilágon semmit nem csinált.

Kérem honfitársaimat, hogy szavazzanak rám, de arra is, hogy a haza becsületének megőrzése érdekében semmiképp se küldjenek léhűtőket Brüsszelbe!

Ha mandátumot szerzek a most vasárnap tartandó EP-választáson, mindenképp meg fogom szolgálni a magyar emberek bizalmát.

Róna Péter ötpontos programját már rég a magyar választók elé tárta

Íme, az oxfordi professzor 5 pontból álló választási programja:

„1. Az első és legfontosabb feladat – amiben a magyarok elsöprő többsége egyetért (!) –, hogy tartsuk hazánkat az Európai Unióban, és tartsuk Kínát és Oroszországot hazánkon és az Európai Unión kívül.

2. Kell egy új Alkotmány, amely megteremti egy európai értelemben vett demokrácia és jogállam alapjait, mert a jelenlegi Alaptörvény csupán a korrupció és a kézi vezérlésű egyszemélyes hatalom kézikönyve, ami nem fér bele az EU jog- és értékrendjébe, lehetetlenné teszi az unióval fennálló végeláthatatlan viták rendezését, a befagyasztott EU-s pénzek felszabadítását.

3. Vissza kell állítani a kifosztott és kivéreztetett önkormányzatok autonómiáját, független cselekvőképességét, el kell érni, hogy közvetlenül pályázhassanak az EU-s forrásokra, mert ez a kormány nem fog több pénzt kapni az EU-tól.

4. A víz már most is kincs, és egyre inkább az lesz. Sürgősen gondoskodni kell a mezőgazdaság és a lakosság vízellátásáról, elsősorban víztározók és csatornák kiépítésével egy erre a célra létrehozott nagyszabású keret felállításával, mert az éghajlatváltozás hazánkat, kiváltképp az Alföldet elsivatagosodással fenyegeti. Az éghajlatváltozásra történő alkalmazkodásra való felkészülésnek haladéktalanul meg kell kezdődnie a legmagasabb szinteken.

5. A magyar emberek életszínvonalbeli leszakadása a többi tagországhoz képest most is szembeötlő, ezért meg kell állítani az elszegényedést, az elvándorlást, a falvak kiürülését és a családok szétszakadását. Minden olyan EU-s kezdeményezést támogatunk, ami a bérfelzárkóztatást szolgálja, és ellenzünk minden olyat, ami azt hátráltatja.”

„A magyar embereknek belátható időn belül el kell érniük legalább az európai átlag életminőségét!”

– hangsúlyozta a Fideszen és az Orbán-kormányon túl a Gyurcsány-érát is bíráló Róna Péter.

(Címlapkép: Róna Péter - Béli Balázs/Alfahír)