Róna: A magyar bérek távolodását Európától az elmúlt 34 év politikája együtt nézte végig

Róna: A magyar bérek távolodását Európától az elmúlt 34 év politikája együtt nézte végig

A Jobbik szerint a választás tétje, hogy hazánk vissza tudja-e szerezni becsületét. Juttassuk be Róna Pétert az Európai Parlamentbe! - szólított fel Gyöngyösi Márton, leszögezve, a közgazdászprofesszor nem csupán húzónév a listájuk élén.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője és Róna Péter, a párt EP-listavezetője tartott sajtótájékoztatót a Lehel téren szombaton. Gyöngyösi emlékeztetett, a mai naptól lehet hivatalosan is kampányolni, és gyűjteni a választásokon való induláshoz szükséges ajánlásokat.

"Juttassuk be Róna Pétert az Európai Parlamentbe!" - szólított fel a pártelnök, aki szerint

az idei voksolás tétje, óriási, mégpedig az, hogy visszaszerezzük hazánk becsületét, megrontott hitelét, és hogy megakadályozzuk Orbán Viktort és kormányát abban, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból.

A Jobbik vezetője kihangsúlyozta, a közgazdász egy pártfüggetlen, civil jelöltként, a pártideológiákon átívelően tudja megszólítani a magyar választókat.

A mellette álló Róna Péterről elmondta, konkrét programmal és javaslatokkal érkezik az EP-be. A professzor "nemcsak egy húzónév", hanem a mandátuma fölvétele után dolgozni készül a magyar emberekért, ezért kér bizalmat - emelte ki Gyöngyösi.

Brüsszelben is hazánk érdekeit készül képviselni

- jelezte a Jobbik elnöke.

Róna Péter kifejtette, három feladatot jelölt ki maga számára: egyrészt mindenképp maradjunk benn az EU-ban.

"Szerezzük vissza hazánk becsületét és hitelességét, mert ha ez nem sikerül, akkor oda az a 20 ezer milliárd forint, ami járna nekünk! Azzal, hogy az uniót ócsárolják, azzal, hogy a pénzek egy részét ellopják, nem mozdul előrébb az ország" - érvelt.

Amíg ez a kormány hatalmon van, addig komolyabb uniós összegek nem jönnek

- rögzítette Róna, aki figyelmeztetett, az elmúlt héten a német Bundestag elnöke jelentette ki, hogy ajtót kell mutatni Magyarországnak, elég volt az Orbán-kormányból.

A közgazdász egy olyan rendszert építene ki, amellyel az EU-s források közvetlenül érkeznének az önkormányzatokhoz, kutatóintézetekhez, civilekhez, stb. a fideszes oligarchák helyett.

Azt is kiemelte, hogy a hazai bérszint továbbra is messze elmarad az európaitól:

a német szakmunkás 26 eurót, a magyar 9-et keres óránként átlagosan

- vázolta fel, megjegyezve, ezt a bérkülönbséget is közös együttműködéssel enyhítené, ezzel kapcsolatos kezdeményezését pedig már 8 éve is előadta.

Róna felidézte, az elmúlt harmincnégy év politikája nem támogatta ennek a bérgondnak a megoldását, együtt nézték végig az Európától való távolodását. Köszönhetően az Orbán-Gyurcsány-rendszernek is, amelyik elősegítette a külföldi tőke behívását és a relatíve alacsony bérért dolgozó magyar munkavállaló kihasználását.

Az olcsó bérből nem lesz felemelkedés, nem lesz magyar kibontakozás!

- mutatott rá Róna Péter, aki a hazai GDP részarányaira is kitért.

(Címlapkép és fotók: Róna Péter és Gyöngyösi Márton - Alfahír)