Róna Péter: Üzenhetnek az Orbán-kormánynak a magyarok az EU-tagságot megerősítő népszavazással

Róna Péter: Üzenhetnek az Orbán-kormánynak a magyarok az EU-tagságot megerősítő népszavazással

"Nagyon fontos, hogy a magyar választók világossá tegyék és megerősítsék, hogy igenis az Európai Unió tagjai szeretnének maradni."

Róna Péter közgazdász az N1TV Napi Téma című műsorában a Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök népszavazási kezdeményezése kapcsán (amit a választási iroda elnöke már átengedett) arról beszélt, az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy Orbán Viktor fejében megfordulhatott a kilépés lehetősége. Szerinte lehet, hogy ezzel csak fenyegeti az EU-t, mindenesetre 

az a viselkedési mód, amit tanúsít az Európai Unióval szemben, az fenntarthatatlan. Tehát töréshez vezet.

NAPI TÉMA - 100 milliárd megy propagandára, de az uniós pénzeknek csak egy részét kapjuk meg

Címlap NAPI TÉMA - 100 milliárd megy propagandára, de az uniós pénzeknek csak egy részét kapjuk meg Milyen energia árakkal számolhatunk a jövőben ilyen infláció mellett? Komolyan gondolják-e, hogy fával fűtsenek az iskolák? Az N1TV vendégei: Brenner Koloman, a Külügyi bizottság alelnöke és Róna Péter, közgazdász.

Ezt a magatartási formát pedig Róna szerint már maga az Unió sem fogadja el a kormányfőtől. Ahogy az orosz és a kínai barátságot, vagy épp az ukrajnai háborúhoz való viszonyát sem - fűzte hozzá.

Mindezeket tükrében úgy látja, törésponthoz érkeztünk az uniós tagságunkat illetően. Róna Péter szavai szerint a magyaroknak világossá kell tennie, ha bent akarnak maradni, azért, hogy "leállítsák Orbán Viktort".

Nagyon fontos, hogy a magyar választók világossá tegyék és megerősítsék, hogy igenis az Európai Unió tagjai szeretnének maradni

- fogalmazott a professzor.

Emlékeztetett, annak idején az EU-ba népszavazással léptünk be, azóta viszont olyan alkotmánymódosítások történtek, melyek lehetővé teszik a népszavazás nélküli kilépést is az egyesülésből. Ezt akarja megakadályozni a Gyöngyösi-féle indítvány is - tette hozzá.

Én bízom a magyarok tehetségében és képességeiben. Ez egy olyan helyzet, amit meg lehet oldani. A kérdés az, hogy a társadalom képes-e olyan üzenetet küldeni a kormánynak, hogy ebből elég volt; ez már nem kormányzás, ami ebben az országban zajlik; ez egy nagyon felelőtlen viselkedési forma, és mi ebből nem kérünk

- fejtette ki a közgazdász, aki szerint ennek a reakciónak az egyik megnyilvánulása lehet az uniós tagságunkat megerősítő népszavazás.

Hat kérdés - hat válasz a hazánk EU-s tagságának megerősítéséről szóló népszavazásról

Ahogy arról beszámoltunk, Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke a héten egy olyan népszavazási kezdeményezést indított útjára, amely lényegében azt akadályozná meg, hogy Orbán Viktor döntése után a Fidesz-KDNP-s kétharmad egy egyszerű parlamenti szavazással kiléptesse Magyarországot az Európai Unióból.

Ha a társadalom ezt felkarolja, és fontosnak tartja, hogy az EU-ban maradjunk, "az egy nagyon nagy üzenet az Orbán-kormánynak"

- szögezte le Róna Péter.