Rovarélelmiszer-vita: Ha az égvilágon semmit sem akarsz érteni, hallgass a magyar államférfiakra!

Rovarélelmiszer-vita: Ha az égvilágon semmit sem akarsz érteni, hallgass a magyar államférfiakra!

„A magyar fogyasztóknak a jövőben sokkal jobban oda kell rá figyelniük, mit vesznek le a polcról, ha egészségesen akarják felnevelni a gyermekeiket”

– szállt be aggódva a védekezésbe Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a rovarfehérjékkel történő brüsszeli támadás ellen. Az Országgyűlés sokszor szerencsétlenkedő alelnökeként is latba vetve tekintélyét, emelte föl Jakab a hangját, mert az Európai Bizottság friss döntése alapján a házi tücsökkel együtt, ugye, már négy olyan rovarfajta van, amely a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, és élelmiszer-összetevőként jelenhet meg az Európai Unióban. Természetesen komoly veszélyeket lát az uniós döntésben, amiről a Demokratának panaszkodott.

Szerinte a korábban a zöldek nyomására kikényszerített Green Deal megállapodás megágyazott ennek a kötelezően végrehajtandó uniós rendeletnek.

A zöldek szerint a klímavédelem indokolja, hogy a nagy testű állatok és a szárnyasok húsa helyett inkább rovarokkal táplálkozzunk, mert ezzel – úgymond – védjük a környezetet. A döntéshozókat vélhetően az is befolyásolta, állítja Jakab István, hogy ma már az unió területén is nagy számban élnek emberek, akik a világnak olyan területeiről érkeztek, ahol a táplálkozási kultúrának része a rovarevés. Nálunk azonban, ahol szinte dúskálunk a fehérjében gazdag, egészséges élelmiszerben, mindez nem indokolt. „Ha országunkban kapni lehet majd rovartartalmú élelmiszereket, egyértelmű jelzésekkel kell tájékoztatni a fogyasztókat a hatóságok szigorú ellenőrzése mellett és indokoltnak tartja ezeknek az élelmiszereknek az elkülönített elhelyezését az áruházak polcain” – emelte föl mutatóujját, ám kissé elkésett a figyelmeztetéssel, mivel ekkorra már Nagy István miniszter be is jelentette az erre vonatkozó intézkedést.

Az államférfiak tiltakozása hevességének okát kevesen értették, arra ugyanis a bizottság senkit sem szólított föl, nem vált kötelezővé senkinek, hogy innentől kezdve hagyjon fel a hagyományos fehérjék fogyasztásával és kizárólag rovarokat egyen. Arról pedig a miniszter és az alelnök is hallgatott, hogy ha nem is rovarfehérjékből, de a rovarokból származó összetevők már ma is számos kedvelt élelmiszerben jelen vannak. A Pénzcentrum gyűjtött össze és adott közre figyelemre érdemes listát ezekről. Mint a lap írja, a magyarok többsége feltehetően naponta fogyaszt olyan élelmiszert, amelynek adaléka rovarból kivont anyag, vagy rovarváladék. Széles körben alkalmazott ilyen adalék például a kármin és a sellak. Míg előbbi húskészítmények, édességek, lekvárok, italok, stb. piros árnyalatáért, utóbbi édességek, csokoládék, gyümölcsök és gyümölcskészítmények fényes hatásáért felelős.

A Nébih E-szám kereső oldala szerint a kárminokat és a kárminsavat a kosnilból állítják elő – amely a bíbortetű (Dactylopius coccus Costa rovar) nőnemű példányainak szárított testéből áll. A tájékoztatás szerint a színező alkotórész a kárminsav, mely vörös, sötétvörös színű. Az élelmiszereknek a kárminsav eperszínű árnyalatot ad. A Nébih szerinti példák engedélyezett felhasználásra: cukorkák, desszertek, gyümölcskocsonyák, húskészítmények, italok, joghurtok.

A sellak amolyan állati eredetű gyanta, amit használnak is kozmetikai termékekhez, padló- és bútorfényező szerekben, és ugyancsak használnak gyógyszerekhez és élelmiszerekhez, hogy a felületük fényes legyen.

A Nébih leírása szerint a sellak a Laccifer lacca indiai pajzstetű gyantás váladékából készült tisztított és fehérített bevonat. Példának az engedélyezett felhasználásra a csomagolt édességeket hozták.

Gyakran a kármin adja a bevonatos cukorkák, drazsék közül a pirosak színét, így megtalálható többek között az M&M's drazsékban, de a franciadrazséban, és a dunakavicsban is. Édességekben szintén találkozhatunk az E120 adalékkal színezőanyagként, lehet a rózsaszín bevonatú fánkokban, vagy mignonokban, a marcipán tortadíszekben (pl. Szamos), egyes gyümölcsös töltött csokikban (pl. Tibi, Vadász). Még péksüteményt és bacon ízesítésű kekszet (Tuc) is találtak a lap munkatársai, amiben E120 színezék volt feltüntetve.

A gyerekek kedvelte édességek mellett számos húskészítménybe is kerül kárminsav.

Ott van rengeteg

  • löncshúsban, felvágottban, párizsikben (pl. Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF),
  • virslikben (pl. Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo),
  • májkrémekben (pl. Kaiser, Finonimo),
  • debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser),
  • és füstölt parasztkolbászokban is (pl. Gyarmati).

Sőt, kerülhet kármin a piros halikrákba, vagy rák ízesítésű halrúdba is.

Bár a Nébih csak a csomagolt édességeket hozza példaként, sellak lehet a gyümölcsökön, hogy kívülről fényes legyen a héjuk, gyümölcskészítményekben, csokoládékban, csokoládékba mártott magvakban, kekeszekben, ostyákban, gabonapelyhekben, drazsékban, stb.

E904-et találtak például

  • a Tesco által árusított citromnál,
  • a népszerű Perle d'Or Belgian Seashells belga (kagyló és csiga formájú) csokoládé pralinénél,
  • a Dr Gerard csokiba mártott keksznél,
  • a Kalifa Granada csokiba mártott termékeinél,
  • a Harry Potter Bertie Bott's Beans ízesített cukorka válogatásnál,
  • a Kometa Malabo gyümölcskosárnál,
  • a Rollo és Goodwill Decor Collection gabonagolyóknál,
  • a Szerencsi - Paleobon tökmaggal dúsított eritrtites étcsokoládénál,
  • a Nobilis csokoládés aszalt gyümölcsös termékeinél,
  • az ILLA pálinkás drazséinál,
  • a Dr. Oetker arany Dekor gyöngynél,
  • a Lindt Swiss Luxury Selection válogatott svájci csokoládénál,
  • a The Box Donut Carnival Box fánk csomagnál
  • és nem utolsó sorban a Kinder Schoko-Bonsnál.

A rovarevéssel kapcsolatban elég ellentmondásos a hatósági és politikai kommunikáció – fogalmaz udvariasan a témáról G7 gazdasági portál. 2017-ben még a Nébih szakembere is arról írt, hogy a rovarokból készült ételek előbb-utóbb a mindennapi táplálkozásunk részévé fognak válni, de egy évre rá Fazekas Sándor inkább a politikai muníciót látta meg a témában. A politika megjelenése azonban a témában teljes zsákutca.

„A rovaralapú élelmiszerek lehúzása a mi/ők politikai mocsarába egyrészt kissé abszurd, hiszen egy egyelőre prémiumkategóriás, töredékszázalékok által fogyasztott kiegészítő termékcsaládtól féltik az európai civilizációt és projektálják bele a témába a nemzethalált, – fogalmaz a lap – a zsigeri elutasítás emellett hamis érveken alapul, társadalmi-környezeti szempontból pedig kifejezetten káros”.

„Számomra értelmezhetetlen, ha azt állítják, hogy a magyarságunkat fenyegeti, ha valaki rovarokat fogyaszt”

– nyilatkozta Diófási Dóra, aki Hollandiában, az egyik vezető egyetemi műhelyében, a Wageningen Egyetem entomológiai tanszékén MSc-hallgatóként is részt vesz már ilyen kutatásokban. Szerinte Ázsiával szemben, ahol az olajban egészben megpirított rovaroknak van nagy hagyománya, Európában a kulturális különbségek miatt inkább a feldolgozott termékeknek lehet esélye. Magyarországon egyelőre senki nem foglalkozik rovarélelmiszerek előállításával. Importrovarokat néhány üzletben, illetve az online kereskedelemben lehet kapni; keresettek például a Jimini’s felső kategóriás bogarai – 10 gramm feketeborsos sáska 2700 forint körül van -, de a kifli.hu révén a rovarak megjelentek a lakossági tömegkereskedelemben is.

Antonovits Bence, aki a benelux rovariparban, illetve a Pannon Protein takarmányrovarokkal foglalkozó cégnél dolgozott korábban, úgy fogalmazott, hogy a rovarfogyasztás szélesebb terjedéséhez még jelentős innovációk és alacsonyabb ár kell: miközben nagyon olcsó nyersanyagról van szó, a feldolgozott termékek egyelőre inkább prémiumkategóriásak, és az ízük, állaguk is hagy kívánnivalót maguk után. Szerinte a kulturális ellenállás leküzdhető lenne: „a 18. században a magyarság átállt a juhfaggyúról a sertészsírra, a 20.-ban a zsírról a napraforgóolajra, most pedig egyre inkább az olívára – ezt megoldják a marketingesek”.