Ruandában elítélték népirtásért, Franciaországban egy kórházban dolgozhatott

A Ruandai Népirtás elleni Küzdelem Nemzeti Bizottsága azt követelte a párizsi ügyészségtől, hogy toloncolja ki az illető személyt, Charles Twagirát a közép-afrikai országba.

A testület szerint Twagirát a Párizs közeli kórház annak ellenére alkalmazta, hogy hazájában 2009-ben bűnösnek találták az 1994-es ruandai népirtáshoz köthető bűncselekmények elkövetésében, s életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

A ruandai bizottság közleményében a népirtás közhelyszerűvé tételének nevezte Twagira foglalkoztatását.

A Paul Doumer kórház közleménye szerint Twagira január elején helyezkedett el náluk, s csak egy héttel ezt követően értesültek az ellene felhozott vádakról. Az intézmény a párizsi főügyészséghez fordult a helyzet tisztázása érdekében, addig is felmentve őt munkájából.

Twagira ellen Franciaországban is vizsgálat folyik 2014 óta, népirtásban való bűnrészesség és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Twagira tagadta bűnösségét, védője Arthur Vercken politikai indíttatásúnak nevezte a ruandai vádakat.

Ruanda és Franciaország között feszült a viszony, mióta a kigali vezetés Párizst bűnrészességgel vádolta meg az 1994-es történésekben, amelyek során a hutuk és tuszik közötti etnikai feszültség a tuszi kisebbséggel szembeni népirtásba torkollott több mint 800 ezer ember életét követelve. Franciaország tagadja az ellene megfogalmazott vádakat.