Sajátos hungarikum: már a korrupció visszaszorítására szánt pénzeket is ellopják

Korrupciós gyanú merült fel, eszerint még a Brüsszel által a közbeszerzések ellenőrzésére adott pénzeket is megcsapolták.

Kiderült, hogy az uniós forrásokat kezelő Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ) az elviekben a közbeszerzések szabályossága felett őrködő főosztálya

960 millió forint értékben kötött tanácsadói szerződést egy alvállalkozóval, amelynél az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant.

Érdekes az is, hogy míg Polt Péter legfőbb ügyész tud, addig Tállai András nemzetgazdasági államtitkár nem tud arról a nyomozásról, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya folytat az ügyben.

A történtekkel kapcsolatban Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján egy sajátos negatív hungarikumnak nevezte, hogy Magyarországon már a korrupció visszaszorítására szánt pénzeket is ellopják.

Staudt véleménye szerint az ilyen vizsgálatoknak nem kívülről kellene indulniuk, hanem a NAV-nak és az ügyészségnek önállóan is fel kéne tárnia a hasonló ügyeket. A képviselő hozzátette: eddig a hasonló esetekben, különösen ha a szálak kormányzati szereplőkhöz vezettek, nem igazán jeleskedtek a hazai hatóságok.

A politikus elmondta: a hírt olvasva eszébe jutott Lánczi Andrásnak, a Századvég Alapítvány elnökének elszólása, aki a Magyar Időknek nyilatkozva decemberben azt mondta: "amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája." A képviselő felhívta a figyelmet az ügy egyik legkínosabb részletére is: olyan teljesítési igazolások is kitöltésre kerültek, melyek napi 26 óra munkáról szóltak. Staudt szerint ez jól mutatja, hogy a regnáló politikai garnitúra úgy érzi, bármit megtehet, már a látszatra sem kell figyelnie.

A Jobbik továbbra is úgy gondolja, hogy a korrupció a politika legmagasabb szintjéig ér, amin változtatni kell. Az ellenzéki párt javaslata szerint dupla büntetéssel kéne sújtani a közpénzekkel kapcsolatos, illetve a közhatalmat gyakorlók által elkövetett bűncselekményeket, ami egy megfelő bűnüldözéssel párosulva visszatartó erő lehetne. A Jobbik szeretné azt is, hogy az ilyen bűncselekmények ne évüljenek el, hiszen jelenleg a két kormányzati ciklussal korábbi bűncselekmények esetében már lehetetlenné válik az elszámoltatás. Staudt hozzátette: továbbra is fenntartják a politikusokat érintő javaslataikat is: a nem bizonyítottan legális eredetű vagyon esetén kötelező vagyonelkobzást és a vagyonnyilatkozati rendszer átalakítását, melynek nyomán a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kéne hozni a politikusoknak, amit a Jobbik képviselői önként meg is tettek.