Tisztul a Sajó

Tisztul a Sajó

A vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajóba az alsósajói bányából. A méréseket rögtön a bányánál végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték

- idézi a szlovák a gazdasági minisztériumot a felvidéki Új Szó.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a beavatkozás hatékony volt és a vegyi elemzések szerint 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő víz vas- és egyéb ásványianyag-tartalma.

Napi másfélmillió liter nehézfémmel szennyezett víz érkezik a Sajón

A kormányzati propaganda szerint Nagy István agrárminiszter szlovák kollégájával történt egyeztetését követően a pozsonyi és a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy megkezdték a Sajó szlovák részén a kármentesítést. Azonban a helyszínen járva ennek semmilyen jele nem volt. Továbbra is bűzös, vöröses színű a folyó, Rozsnyón pedig, ahol a régi vasércbánya áll, a szennyezés továbbra is folyamatos.

Peter Žitňan, a Vasércbányák állami vállalat igazgatója úgy vélte, ezt a trendet a további mérések is igazolni fogják.

A Sajót február közepén festette vörösre az alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről van szó. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb volt a határértéknél, továbbá megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalma is.

Sajó-szennyezés: „A 107. napon sem történt semmilyen változás"

Orosz Örs felvidéki magyar politikus járt a Sajónál, ahol a szlovák kormány szerint már két hete zajlik a szennyezés felszámolása. Azonban a rövid videóból kiderül, a védekezés kimerült annyiban, hogy egy piros sorompóval zárták le az érintett területet. Az alsóbb szakaszokon jól látszik, hogy a 107.