Napi másfélmillió liter nehézfémmel szennyezett víz érkezik a Sajón

Napi másfélmillió liter nehézfémmel szennyezett víz érkezik a Sajón

A kormányzati propaganda szerint Nagy István agrárminiszter szlovák kollégájával történt egyeztetését követően a pozsonyi és a magyar kormány úgy fogalmazott, hogy megkezdték a Sajó szlovák részén a kármentesítést. Azonban a helyszínen járva ennek semmilyen jele nem volt. Továbbra is bűzös, vöröses színű a folyó, Rozsnyón pedig, ahol a régi vasércbánya áll, a szennyezés továbbra is folyamatos. Az ott élők elmondása szerint a szlovákok inkább hárítanak és másokat hibáztatnak a környezetszennyezés miatt, amit az is alátámaszt, hogy hónapokig nem történt semmilyen érdemi intézkedés.

Nem akarunk beleszólni Szlovákia belügyeibe, a kialakult helyzetet azonban minél előbb meg kell oldani

- írta közleményében Nagy István.

A miniszter tehát nem csapott az asztalra, sőt szavai alapján még ő kért bocsánatot, hogy egyáltalán szóba hozta az ügyet és ezen az sem változtat, hogy elődei sem tettek sokat, amikor például az ukrán és a román veszélyes hulladék a Tiszába került.

Horgászni, vagy csak a folyóparton sétálni itt már nem nagyon lehet. Talán majd egyszer, ha végre a szlovák kormány is elismeri a saját felelősségét és kezd valamit a folyó felső részén lévő üres bányával

- mondta az Alfahírnek a Sajó pelsőci szakaszán egy szlovák nyugdíjas.

A vélemény általános, hiszen nem kérdés, hogy a szlovák oldalon szennyezik a Sajót, ez azonban nem vigasz az ott élőknek és a folyó Magyarországi szakaszán lakóknak, hiszen már több mint három hónapja ömlik az évek óta bezárt rozsnyói bányából a szennyezett víz, amely még nagy mennyiségben arzént is tartalmaz.

Ennek nyomán a Sajó felső részén szinte teljesen kipusztult az élet. A halak, a rákok a növényzet eltűntek és a folyó most marsbéli tájra emlékeztet. Jól látható, hogy a Sajóba torkolló kis patak vize még tiszta, néhány száz méteren keresztül meg is lehet különböztetni a szennyezett és a tiszta vizet.

Harminc folyamkilométerrel lejjebb, a szlovák-magyar határnál, már a magyar oldalon beszélt az Alfahírnek a szintén szlovák Jozef Gezacsevics, aki szerint a szlovák kormány az első számú felelős.

Mindenki tudja, hogy Szlovákia felől érkezik ez a vöröses szennyezés, de még most sem történt semmi. A rozsnyói bánya már korábban is sok gondot okozott, de amióta megtelt talajvízzel, ami aztán belefolyt a Sajóba, állandó lett a szennyezés a Sajón. Ez pedig már nemcsak a szlovákok problémája, hanem a magyaroké is. Ha nem tesznek valamit nagyon gyorsan, a folyó és környéke hosszú évekre csak egy büdös és ronda hely lesz, ahová senki sem jár

- mondta Jozef Gezacsevics.

Még lejjebb egy fiatal horgász ült a parton, de csak apró halak akadtak horogra.

Ezeket visszadobom, mert még megbetegszik valaki, ha megeszi. Én ugyan most kezdtem itt horgászni, de azt már látom, hogy ide nem érdemes jönni. Nézze meg ezeket a halakat. Látszik rajtuk, hogy betegek. A kopoltyújuk is vörös

- mutatta meg azt a néhány snecit, amit kifogott.

Bíró László, a Borsod megyei közgyűlés jobbikos képviselője lapunknak elmondta, hogy az ügyben felszólalt, de a Fidesz által vezetett közgyűléstől nem kapott érdemi válaszokat.

Meghallgatták a problémát, és közölték, hogy amikor a vízügyi szakhatósággal tárgyalnak, majd kitérnek erre a problémára. Én innen üzenem, hogy három hónapja napi másfél millió liter szennyezett víz érkezik a Sajón ma is, holnap is, holnapután is, tehát az én meglátásom szerint sokkal jobban oda kellene figyelni az ilyen jellegű környezetszennyezésre

- tette hozzá Bíró László.

A Sajó közben pusztul, a folyó mentén élők pedig tehetetlenek. A magyar és a szlovák kormány a hírek szerint együttműködik a szennyezés megszüntetése érdekében. A kérdés azonban változatlan. Szlovák részről miért csak akkor kezdtek el foglalkozni a szennyezéssel, amikor már hónapok óta folyt a bűzös víz a rozsnyói bányából, és miért nem akkor, amikor a bánya már nagyon régóta bezárt? Bizonyosan tisztában lehettek azzal, hogy ha nem végzik el a szükséges rekultivációt, a talajvíz előbb-utóbb elönti az elhagyatott vasércbányát és ez a víz végül a Sajóba folyik. Ennél talán már csak a magyar kormány gyenge fellépése lehet felháborítóbb.