TASZ: tovább romlott a magyar független sajtó helyzete

TASZ: tovább romlott a magyar független sajtó helyzete

A koronavírus-járvány idején tovább romlott a magyar független sajtó helyzete, derül ki a TASZ friss kutatásából, a 2020. március és 2021. január közötti időszak tapasztalatait vizsgálva

Mint írják, korábbi kutatásainkban megállapították, a magyar független sajtó munkáját rendszerszinten, változatos eszközökkel akadályozza a közhatalom:

  • mindennapos az újságírói kérdések ignorálása,
  • a források megfélemlítése,
  • az újságírók fizikai távoltartása,
  • továbbá a sajtó munkatársainak hiteltelenítése, megbélyegzése.  

A jogvédő szervezet szerint ezek miatt sérül a nyilvánosság, kevésbé átlátható a közhatalom-gyakorlás, kevesebb közérdeklődésre számot tartó információt ismerhetnek meg a polgárok, ami a szabad véleménynyilvánítás akadályává válik.

A helyzet tovább romlott az új típusú koronavírus okozta járvány első hullámában, amikor alapvető fontosságú lenne a nyilvánosság hiteles tájékoztatása a sajtó által, vélekednek.

Egy ilyen válsághelyzet során abban, hogy a közérdeklődésre számot tartó eseményekről és döntésekről értesüljön a közvélemény, a sajtónak és a kormányzatnak együttesen kell szerepet vállalnia – ezzel együtt a sajtónak a közhatalmat továbbra is ellenőriznie kell. A sajtó a járvány elleni védekezésből a járványhoz kapcsolódó óriási mennyiségű dezinformáció ellensúlyozásával, illetve a járványhelyzetről és az egészségügyi dolgozók munkájáról, továbbá az egészségügyi intézmények helyzetéről szóló tudósítással vehetné ki a részét, amennyiben az állami szereplők ezt nem akadályoznák

– írják.

A vizsgált időszakban pedig a korábban megszokottnál is nehezebben jutottak releváns információkhoz a független sajtótermékek. Mindez ahhoz vezetett, hogy jelentős információhiány alakult ki a járvánnyal és annak hatásaival, kezelésével kapcsolatban.

A TASZ hipotézise az volt, hogy a független sajtót a közhatalom továbbra is jelentős mértékben akadályozza a feladatai elvégzésben, továbbá, hogy kiemelkedően súlyos probléma az újságírói kérdések ignorálása, illetve a források megfélemlítése, mivel a vizsgált időszakban uralkodó körülmények között e tényezők lehetetlenítik el elsősorban azt, hogy a sajtó érdemi információkhoz jusson. Hipotézisünk pedig beigazolódott.

Kutatásuk célja ismét rávilágítani arra a problémára, hazánkban a független sajtó rendkívül nehezített körülmények között végzi tevékenységét, illetve bemutatni, hogy a koronavírus-járvány okozta válság kapcsán szintet lépett az információk elhallgatása a sajtótól – ennek kárvallottjai pedig nem kizárólag, sőt nem elsősorban az újságírók, hanem a polgárok közössége.