Lengyelországi rakétaválság: meghallgatják a magyar titkosszolgálatok vezetőit a bizottságban holnap

Lengyelországi rakétaválság: meghallgatják a magyar titkosszolgálatok vezetőit a bizottságban holnap

Van kapcsolat az Orbán Viktor által összehívott Védelmi Tanács és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága között, de a lengyelországi rakétabecsapódás kapcsán nem történt közöttük egyeztetés - árulta el lapunk érdeklődésére, a parlamenti testület jobbikos elnöke. 

Sas Zoltán az Alfahírnek elárulta azt is, hogy a holnapi tervezett ülésen jelen lesznek a katonai és polgári titkosszolgálatok vezetői, akiket felkérnek arra, tájékoztassák a bizottságot a két halálos áldozattal járó lengyelországi incidenssel kapcsolatos különféle (például a NATO-tól származó) hírszerzési információkról. Kíváncsian várom, hogy miről tájékoztatnak - tette hozzá. 

A szakpolitikus arról is beszélt, hogy az elmúlt órákban kialakult az a nemzetközi konszenzus, hogy Lengyelországban véletlen baleset történt, ugyanakkor a jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ha az agresszor Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, az ukrán légvédelem SZ-300-as rakétája a raktárban maradt volna, és nem lőtték volna azt ki. 

Kitért arra is, hogy a kassai bombázás során 1941-ben hasonló helyzetbe került az akkori magyar kormány, ám akkor rendkívül rosszul kezelték a katonai provokációt, és belekeveredtünk a II. világháborúba. Ezért kell megfontoltan, szakmai alapon kommunikálni, cselekedni - fogalmazott Sas Zoltán, hozzátéve: a NATO keretein belül tisztán látszott is, hogy összeállt és egységes a kommunikáció. 

"Szkeptikus vagyok"

- válaszolta arra a felvetésünkre, hogy vajon egy harmadik országban történt halálos "rakétabaleset" meggyorsíthatja-e a béketárgyalásokat. Sas Zoltán úgy látja, hogy eddig is tízezrek haltak meg a háborúban, köztük külföldi állampolgárok is, és ez még sem törte meg a háborút, sőt, még nagyobb sebességbe kapcsoltak a harci gépezetek. Ugyanakkor egyetért Jens Stoltenberg NATO-vezetővel, ezt a háborút a tárgyalóasztalnál kell mielőbb rendezni. A kérdés, hogy mikor lesz erre lehetőség - fűzte hozzá.