Schadl-Völner-ügy: Schadlék egy szálloda teraszán beszélték meg, hogy melyik cégek érdeklik „Rogán üzleti köreit”

Schadl-Völner-ügy: Schadlék egy szálloda teraszán beszélték meg, hogy melyik cégek érdeklik „Rogán üzleti köreit”

Egy nappal Schadl György és 21 társának - köztük Völner Pálnak - az első tárgyalási napja előtt újabb részleteket tett közzé a hvg.hu. Az egyik kihallgató ügyész a szintén vádlott A. Tamás fiatal ügyvédjelöltet R. Róbert tanácsadóját kérdezte. R. Róbert is vádlott az ügyben, és Schadl régi kecskeméti cimborájának tartják, a sikerét az egészen Oroszországig érő kontaktjainak is köszönhette. Az emailcíme beszédes, így kezdődik: vagyonkiraly.fontos@.

A. Tamás, R. Róbert bizalmi embere, jogi tanácsadója volt. Letartóztatása után összeomlott, sírva fakadt, és míg Schadl György, Völner Pál, vagy éppen R. Róbert nem tett beismerő vallomást, A. Tamás megtörten „énekelt”.

„Kérem, mondja el, hogy R. Róbert mit mondott önnek arról, hogy milyen ügyek elintézésében kér közreműködést Rogán Antaltól és Schadl Györgytől” – tette fel a kérdést a kihallgató ügyész.

Az ominózus kérdésre a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető, ma már a titkosszolgálatokat is felügyelő Rogán Antalról A. Tamás homályos sztorikat elevenített fel, olykor azonban elcseppentette egyes vállalatok, például az állami ATEV fehérjefeldolgozó nevét, amelyek érdekelték – ahogy az iratban szerepel – „Rogán üzleti köreit”.

R. Róbert és Schadl ügyleteiről viszont részletes vallomást tett A. Tamás, és ha nem is feltétlenül hiteles minden, amit elmondott, arra alkalmas, hogy a kiszivárgott, de sokszor nehezen követhető hangfelvételeket kiegészítse. A kettő együtt döbbenetes, szövevényes, mindent behálózó korrupciót tár fel, ami messze túlmutat a büntetőper fókuszába helyezett végrehajtói mutyin.

Ezt támasztja alá a lehallgatásokból alapján, hogy

Schadl és R. Róbert „mestermunkának” nevezik, hogy még egy jósnőt is lefizettek, hogy az azt mondja az aktuálisan tejelő ügyfelüknek, ami az ő érdekükben áll.

A Telex felidézi, hogy R. Róberték egyebek mellett úgy keresték a pénzt, hogy adóhatósági, versenyhivatali, felszámolási, társadalombiztosítási, örökösödési és sok más fennforgás elintézésének módját és árát tárgyalták telefonon vagy a törzshelyeiken. Jellemzően a budapesti InterContinental szálloda teraszán, a kormánytagok által is kedvelt Félix étteremben vagy a MOM parkbeli Leroy bisztróban tartották a megbeszéléseiket.

Arról is szó volt a vádiratban, hogy melyik cégek érdeklik „Rogán üzleti köreit”.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot tavaly október 24-én Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár – ellen. A vádirat szerint Schadl a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2021 júliusáig legalább 83 millió forint kenőpénzt juttatott Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Schadl György és 21 társának büntetőpere február 17-én pénteken kezdődik az előkészítő tárgyalással a Fővárosi Törvényszéken.