Sean Penn komoly bajba került: a színész interjúja vezetett Guzmán nyomára

Az ABC News hírtelevízió jelentése szerint az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak Sean Penn ellen.

Az El Chapo (Köpcös) ragadványnevén emlegetett drogbáróval készült interjú egyik részletét, illetve a színész és a rettegett bűnöző találkozását bizonyító fényképet szombaton közzétette a Rolling Stone című amerikai magazin.

Az AP hírügynökség szerint az interjú tavaly októberben készült Durango mexikói szövetségi államban. Maga Penn azt mondja, hogy valahol a dzsungelben, számára ismeretlen helyén beszélt a Sinaloa drogkartell vezetőjével, és jelen volt Kate de Castillo mexikói színésznő is, aki megszervezte kettejük találkozóját.

Kate del Castillo neve a magyar tévénézők számára sem ismeretlen. Több hazánkban is vetített mexikói szappanopera női főszerepét játszotta az elmúlt években. Többek között a Dél királynője amerikai–spanyol televíziós sorozatban alakította Teresa Mendozát, aki a történet szerint Dél-Spanyolország legerősebb kábítószer-kereskedője lesz.

A hollywoodi filmsztár azt mondja, hogy Guzmán filmet akart készíttetni saját életéről, és a produkció megszervezését Kate de Castillóra bízta, aki korábban nem leplezte azt, hogy rokonszenvezik a drogbáróval. Penn kapcsolatba lépett a mexikói színésznővel, és arra kérte, hogy hozzon össze számára interjút Guzmánnal.

A hétórás interjú során sok mindenről szó esett, kezdve a bűnöző gyerekkorától egészen az amerikai politikához és a hollywoodi filmiparhoz fűződő viszonyáig. Guzmán korábban tagadta, hogy köze lenne kábítószer-kereskedelemhez, ezúttal azonban már kérkedett is vele. Azzal dicsekedet, hogy több amfetamint, kokaint és marihuánát forgalmaz, mint bárki a világon, és ehhez repülőgép- és tengeralattjáró-flotta, hajók és teherautók állnak a rendelkezésére.

Guzmán részleteket árult el arról is, hogyan sikerült megszöknie tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton át az ország legszigorúbban őrzött börtönéből. Azt mondta, hogy az alagút építéséhez a drogkartellje ehhez értő német mérnököket alkalmazott.

Az interjúról tájékoztató forrás szerint a hatóságok azért nem csaptak le Durango államban az interjú idején Guzmánra, mert ekkor két nő és egy gyerek volt vele, de nyomon tudták követni onnan a Sinaloa állambeli Los Mochisban lévő rejtekhelyére, ahol pénteken fogták el tengerészgyalogosok.

Arely Gomez mexikói főállamügyész már szombaton elárulta, hogy részben azért tudták elkapni, mert filmet akart forgatni életéről, és ennek nyomán kapcsolatba lépett meg nem nevezett színésznőkkel és producerekkel, ami új szálat nyitott a nyomozásban. A Los Mochis-i rejtekhelyre ugyanakkor nem ennek nyomán, hanem a börtön alatti alagutat megépítő segítőinek egyikét követve jutottak el.

A mexikói ügyészség azt is jelentette: megkezdik az eljárást, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a drogbárót. A tájékoztatás szerint az Egyesült Államok a két ország között érvényben lévő megállapodás alapján már korábban kérte Guzmán kiadatását. A kiadatási törvény értelmében az eljárás több szakaszból áll. Guzmánnak három napja van arra, hogy megfellebbezze a döntést, további húsz nap arra, hogy azt megindokolja és érvekkel alátámassza. A húsznapos határidőt meg is lehet hosszabbítani. 

A drogbárót az Egyesült Államokban súlyos és különösen súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel.