Sebtében visszafizetett, etikátlanul felvett milliók

Visszafizette a paralimpiai bizottság elnöke a hiteltörlesztésre kapott pénzt, de magyarázkodása furcsa. A Jobbik szerint az elnökségnek – köztük Deutsch Tamással – le kell mondania.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagált arra, hogy Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ma bejelentette: visszafizette a szervezetnek a 2012-ben, hitele végtörlesztésére vissza nem térítendő támogatásként kapott 3 millió forintot.
 
Szilágyi feltette a kérdést:
„Vajon miből fizette vissza Gömöri Zsolt ilyen gyorsan ezt a 3 millió forintot, ha arra hivatkozva vette fel a pénzt annak idején, hogy nehéz helyzetben van?”

Erkölcstelen pénzfelvétel

Szilágyi György szerint a visszafizetéssel Gömöri elismerte, hogy a Jobbiknak igaza volt, hiszen ezt a pénzt „erkölcstelenül vette fel, és erkölcstelenül vették el azoktól a rászoruló, fogyatékkal élő sportolóktól, akiket a pénz megilletett volna”.
 
A Jobbik szerint az ügyet ennyivel nem lehet lezárni,
a nemzeti párt továbbra is azt követeli, hogy Gömöri Zsolt, a fideszes Deutsch Tamás alelnök és az egész elnökség mondjon le, vagyis „mindazok, akik ennek a döntésnek a részesei voltak”.
Szilágyi György egyúttal felszólította a kormányt, illetve a sportért felelős államtitkárságot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az alkalmatlanná vált emberek mondjanak le, és adják át a helyüket olyanoknak, akik valóban a bizottsághoz tartozó sportolók érdekében fognak dolgozni.
 
Gömöri Zsolt mai bejelentésekor többek között azt mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte 2012-ben jogszerűen vette fel a vissza nem térítendő támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett. „De mi köze van a köztisztviselőket megillető juttatásokhoz Gömöri Zsoltnak, aki, mint az MPB elnöke, nem köztisztviselő?” – tette fel az újabb kérdést Szilágyi György.

Élni a lehetőséggel

Azt, hogy Gömöri, saját elmondása szerint nem tett mást, „csak élt a lehetőséggel”, Szilágyi György úgy kommentálta: ebben az esetben igazat mondott Gömöri, hiszen élt a Fidesz és a Deutsch Tamás személye adta lehetőséggel. Hozzátette, Gömöri felvette a pénzt, „bízva abban, hogy majd a Fidesz és Deutsch Tamás megvédi őt, ha ez az ügy esetleg kiderül.”
 
Gömöri azt is közölte, hogy az ügyben „durva politikai támadások” érték az MPB-t, holott a szervezet politikamentesen kívánja folytatni tevékenységét. „Mitől politikai támadás az, ha olyan százmilliós közpénzekkel gazdálkodó közhasznú szervezeteknél – mint amilyen az MPB is – a közpénzek felügyeletére odafigyel egy politikai párt, és ezt szóvá teszi?” – kérdezte Szilágyi György, nevetségesnek tartva, hogy az MPB politikamentesen kívánja folytatni a tevékenységét Deutsch Tamás alelnökkel, a Fidesz egyik vezető politikusával.
 
Szilágyi szerint az MPB a tevékenységét „nyilván olyan politikamentesen kívánja folytatni”, mint amennyire a Magyar Olimpiai Bizottság Borkai Zsolt vezetésével, a birkózószövetség Németh Szilárd vezetésével, a korcsolyázók szövetsége Kósa Lajos vezetésével, vagy a kosárlabda-szövetség Szalay Ferenc vezetésével – ők mind-mind vezető fideszes politikusok.
„Az elmúlt öt évben a Fidesz a sport területén is teljes egyeduralomra tört, minden egyes sportszövetségnél, minden egyes szakági szövetségnél és jelentősebb sportegyesületnél a Fidesz prominensei és a Fidesz haverjai látnak el vezető beosztásokat, a Fidesz teljes mértékben megpróbálja kisajátítani a magyar sportot”
– fogalmazott Szilágyi György.
 
A Jobbik már többször benyújtotta, és újra be fogja nyújtani azt a törvénymódosító javaslatot, amely kizárná a politikusokat a magyar sportélet vezetéséből. „Ezt a törvényjavaslatunkat a Fidesz és az MSZP nagykoalícióban folyamatosan leszavazta, és még tárgyalásra sem engedte a Tisztelt Ház elé” – mutatott rá Szilágyi György, hangsúlyozva, ha a Jobbik kerül hatalomra, akkor bevezetik ezt.
 
Szilágyi utalt arra is, hogy Gömöri szerint a korábbi döntés szabályosságát az bizonyítja, hogy az MPB közgyűlése később egyhangúlag fogadta el az elnökség ama beszámolóját, amelyben fel volt tüntetve a számára kifizetett juttatás is. Ez a képviselő szerint nem a szabályosságot mutatja, hanem pont azt bizonyítja, hogy a kifizetésről nem született előzetesen közgyűlési határozat, holott egy ilyen döntéshez arra lett volna szükség. A Jobbik korábban is rámutatott – folytatta Szilágyi –, hogy nem talált erről közgyűlési határozatot, amit Gömöri Zsolt megerősített, hiszen „nem is volt ilyen”. Szilágyi szerint ezzel a jogszabályszerű kifizetés kérdése is felvetődik, amit remélhetőleg az ügyészség kivizsgál majd.
 
Gömöri Zsolt egyébként az arra vonatkozó újságírói kérdésre, hogy az elnökség más tagjai is visszafizették-e a támogatást, nem adott egyértelmű választ, csak annyit mondott, hogy az elnökség tagjainak nem munkáltatója az MPB. Szilágyi György elmondta, itt újabb furcsaságok merülnek fel, hiszen eddig úgy lehetett tudni, hogy a paralimpiai bizottság egyes dolgozói kaptak még ilyen juttatást, de ezek szerint az elnökség tagjai is kaptak. Szerinte ezt a kérdést is az ügyészségnek kell megvizsgálnia.

Tízmilliós „éhbér”

A jobbikos politikus Deutsch Tamás szavaira is utalt, aki egy tévéműsorban azt mondta: azok kaptak pénzt, azoknak segítettek, akik „éhbérért dolgoztak” a bizottságban. Szilágyi György közölte, Gömöri Zsolt esetében az „éhbér” csaknem 10 millió forint éves fizetést jelent, amiben nincsenek benne a gépkocsi- és telefonhasználatra és egyebekre kapott különjuttatások. Mint Szilágyi megjegyezte,
„ma Magyarországon nagyon sok ember szeretne ilyen éhbérért dolgozni”.
A képviselő szerint az MPB elnöke nem várhatja el, hogy innentől kezdve senki sem foglalkozik majd az üggyel, és az el van felejtve. Ennyi erővel azt is lehetne mondani – tette hozzá –, hogy Zuschlag Jánost is mentesítsék mindenféle következménytől, hiszen „állítólag ő is visszafizette azt a pénzt, amit elrakott”.