Segít-e a kormány a Székely Szabadság Napja miatt meghurcolt székelyeken?

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő ma szóbeli kérdésében hívta fel a figyelmet az újabb elképesztő magyarellenes román provokációra.

Amint arról az Alfahír már több cikkben is beszámolt, az idei Székely Szabadság Napja különösen nagy indulatokat váltott ki a román hatóságokból. A székely autonómia mellett békésen kiálló marosvásárhelyi rendezvény óta folyamatosan érkeznek a büntetési csekkek olyan személyekhez, akik azon részt vettek.

Immár több mint 80 személy megbírságolásáról érkezett hír, összesen közel 6 millió Ft értékben. A csendőrség közleménye szerint egy részüket azért büntették meg, mert szervezőként részt vettek a rendezvényen, a többieket pedig csendháborításért.

Az ügynek különös pikantériát ad, hogy olyanok is meg lettek bírságolva, akik ott sem voltak a megmozduláson, például Tóth Bálint, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szóvivője, aki ekkor éppen vizsgájára készült.

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő ma szóbeli kérdésében hívta fel a figyelmet az újabb elképesztő magyarellenes román provokációra.

Kiemelte, teljesen nyilvánvaló, hogy semmilyen rendbontás vagy csendháborítás nem történt a rendezvényen, a szervezők pedig bejelentési kötelezettségüknek a hatályos román jogszabályoknak megfelelően eleget tettek.

A politikus rámutatott, hogy az eset beleillik abba a hónapok óta tartó román letámadásba, melyet a székely autonómia ellen folytatnak, és melynek keretében megpróbálják megfélemlíteni az erdélyi magyarságot.

A Jobbik alelnöke elmondta, hogy a megbírságoltak között vannak a párt erdélyi vezetői és az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezetének vezetői is, és azt kérte, hogy a kormány álljon ki a meghurcolt székelyek mellett, a Kisebbségi Jogvédő Intézet pedig vállalja jogi képviseletüket.

A kormány nevében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár válaszolt a felvetésekre. A fideszes politikus általánosságban elmondta, hogy a magyar kormány kiáll a területi autonómia mellett, és felszólal a külhoni magyarokat ért minden jogsértés ellen, valamint támogatja a külhoni jogvédő szolgálatokat.

A konkrét ügy kapcsán pedig reményét fejezte ki, hogy minden érintett esetében jogszerű döntés születik, illetve az eljárásokat megszüntetik.

Az államtitkár válasza ugyanakkor sajnos nem tette világossá, hogy a meghurcoltak jogi képviseletének költségeit vállalja-e a kormány, ahogy azt sem, hogy kifizeti-e a bírságokat, amennyiben ez szükségessé válik.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=3HaYPxkD6Qk]

Sz. J.