Sem Magyarország, sem Németország nem szállít fegyvert Ukrajnának

Merkel nem hisz a fegyveres megoldásban, tűzszünetet sürget.

„Németország a magyar történelem elválaszthatatlan része, az elmúlt évek gazdasági együttműködése pedig a bizonyíték arra, hogy Németország a magyar jelen és jövő része is lesz” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón, az Országházban.

A kormányfő közölte: a kancellárral folytatott megbeszélésen szó volt az orosz-ukrán konfliktusról, amellyel kapcsolatban a magyar kormány álláspontja az, hogy "mi, magyarok csak a béke pártján állhatunk". Magyarország semmi olyat nem tud támogatni, ami elmélyíti a konfliktust - mondta. Orbán Viktor arról is beszélt: Magyarország támogatja az eurázsiai együttműködéssel kapcsolatos német tervet. Újságírói kérdésre a miniszterelnök megerősítette: Magyarország nem szállít fegyvert a kijevi kormánynak.

Nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, s "ha valaki azt akarja mondani, hogy a demokrácia szükségszerűen liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki" – ismételte meg lényegében tusnádfürdői beszédét Orbán.

A kormányfőt az energiapolitikáról is kérdezték, amire válaszul kifejtette: a magyar ipar és a magyar háztartások elsősorban gázra épülnek, ezért Magyarország kitettsége nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé. Az idén lejár Magyarország hosszú távú gázszállítási szerződése, és Magyarországra ma komoly mennyiségben csak Oroszországból érkezik gáz. "Ez egy probléma", amit az év első felében meg kell oldani, egyébként nem működnek a háztartások és a magyar ipar - mondta a miniszterelnök.

Merkel sem szállít fegyvert

Angela Merkel egyik legfontosabb kijelentése szintén az ukrán–orosz konfliktusról kapcsolódott. Leszögezte: a németek is azt szeretnék, hogy mielőbb tűzszünet legyen, és Ukrajnában kialakuljon egy olyan stabil helyzet, amely az ország területi sértetlenségét garantálja. Kérdésre válaszolva elmondta: nem hisz az ukrán konfliktus katonai megoldásában, mindent megtesznek azért, hogy tárgyalásos úton oldják meg a konfliktust. Véleménye szerint mielőbb tűzszünetre van szükség, és ehhez jó kiindulópont a minszki egyezmény. A  kancellár kijelentette, hogy Németország nem fogja támogatni Ukrajnát fegyverek szállításával.

Merkel arról is beszélt, hogy diverzifikálni kell az európai energetikai ellátást, egy közös európai energiapiacot kell felépíteni.

Merkel a magyar belpolitikára utalva kijelentette: a magyar kormánynak nagy többsége van, de az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepét is értékelni kell. A német kancellár kérdésre válaszolva közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni.

A közös sajtótájékoztató után Angela Merkel hivatalában felkeresi Áder János államfőt, majd a német nyelvű Andrássy Egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy 100 hallgatójával találkozik. A kancellár rövid beszédet tart, majd válaszol a hallgatók kérdéseire.

A német kancellár programjából természetesen nem maradhat ki a magyarországi zsidó közösségek vezetőivel való protokolláris találkozó. Dohány utcai zsinagógában több magyar zsidó szervezet vezetőjével folytat eszmecserét Merkel. A vizit színfoltja lesz, hogy a Szegedi Tudományegyetem - fizikusi és politikai érdemeiért - a kancellárt díszdoktori címmel tünteti ki. Az oklevelet Merkel az Andrássy Egyetemen - erre az alkalomra talárt öltve - veszi át.