Semmit nem tesz a kormány azért, hogy annyit keressünk, mint Nyugaton

Ugyanaz a cég, ugyanaz a munkakör, csak más ország, és negyedannyi bér. Nem érné meg harcolni ellene?

A Jobbik elnöke úgy véli, a Fidesz még elvi szinten sem támogatja a magyar bérek európai felzárkóztatását. Csütörtöki sajtótájékoztatóján reagált a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű szervezet szerdai, szerinte a Fidesz által fogalmazott közleményére is, melyben azt írták,

"felelőtlen és megalapozatlan felvetés, hogy egyforma bérek legyenek az Európai Unión belül".

Ebből az ellenzéki vezető szerint az látszik, hogy a Fidesz-kormánynak nem csupán a gazdaságpolitikai lépései hiányoznak ahhoz, hogy nyugati célzatú béremelések történjenek, de még a cél kitűzését sem akarják támogatni.

A Jobbik azt akarja elérni, hogy az Európai Unió leírt alapelvei között megjelenjen a bérkiegyenlítési törekvés. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság egyáltalán napirendre tűzze ezt a kérdést, egyfajta népszavazásként legalább hét tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteni egy év alatt.

Ha lázadás, hát legyen lázadás! A Jobbik európai polgári kezdeményezést indít a bérunióért

Vona Gábor november tizennyolcadikán jelentette be, hogy az elkövetkezendő tizennyolc hónapban, minden hó tizennyolcadik napján egy-egy nagy bejelentést tesz, amelyek egyben a reménybeli néppárti kormányzásnak, illetve a hídépítésnek a pillérjei is lesznek. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője pártja vasárnapi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy le fogják váltani a Fideszt, az „orbánizmust", mert Magyarország nem Orbán személyes tulajdona, hiába tekint rá úgy a miniszterelnök.

Vona Gábor a CÖF-ös kritikákra reagálva közölte: természetes, hogy nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani az egyenlőséget, de ezt ő sem állította, így kár ezzel támadni.

A Jobbik-elnök arról beszélt, az EU-csatlakozás óta eltelt 12 évben a nyugati és keleti régió közti bérszínvonal egyáltalán nem közeledett, egyes helyeken pedig még nőttek is a különbségek, míg az árszínvonal többségében kiegyenlítődött.

Úgy vélte, a termelékenységi különbségekkel való érvelés valójában egy "gazdasági gumicsont", amivel leegyszerűsítő és hamis érveket lehet tenni. Ugyanis -magyarázta- az nem termelékenységi kérdés, ha két uniós munkavállaló teljesen ugyanazért a munkáért nem ugyanakkora fizetést kap.

Amikor a magyar munkaerő kimegy Nyugat-Európába, hirtelen termelékennyé válik?

- tette fel a kérdést.

Vona szerint amennyiben mégis a termelékenységgel lenne probléma, külön kérdés, hogy az unió ezek irányába miért nem támasztott irányelveket. Azt mondta, az elmúlt 12 évben az EU nem az emberek uniója volt, hanem a multinacionális tőke kedvében járt, és "szégyen", hogy ezt eddig egyetlen magyar miniszterelnök sem tette szóvá, beleértve Orbán Viktort is.

Hozzátette: komoly szociális igazságtalanságok és egyenlőtlenségek vannak az Unió jelenlegi működésében, és azért kell küzdeni, hogy ez megváltozzon, azaz hogy ne politikai, hanem szociális alapú közösségről beszélhessünk. A következő hetekben előkészítendő regionális aláírásgyűjtéssel ezt kívánják elérni.