Sikerek és botrányok 2015-ben - komoly sportsikerek, komolytalan vezetők

Szép sikereket értek el sportolóink az elmúlt évben, néhány esetben azonban csalódnunk kellett, a sportszövetségek megtisztulása pedig még mindig várat magára.

Akit érdekelnek a korábbi hónapok összefoglalói, itt olvashatja őket: januárfebruármárciusáprilismájusjúniusjúlius,augusztusszeptemberoktóbernovemberdecember. Az év bűnügyeiről ITT olvashat, a budapesti híradót ITT tekintheti át, terrorizmusról írt éves összefoglalónkat pedig ITT találja. Külpolitikai összefoglalónkat itt, a földrablásról szólót itt, a nyomorról szólót itt olvashatja, amennyiben a sport érdekli, akkor ide kattintson, ha pedig Béli Balázs szenzációs képeit nézné meg, kattintson ide. Ha érdekli a pártok véleménye 2015-ről, vagy furdalja az oldalát, hogy miért tesz magasról az újságolvasókra a Fidesz és az MSZP, akkor pedig kattintson ide.

A sikerek

Kezdjük rögtön azokkal - a teljesség igénye nélkül - akikre méltán büszkék lehetünk:

  • Bernd Storck szövetségi kapitány együttese a júniusi Eb pótselejtezőjén kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel múlta felül Norvégiát. Sikerével 44 év után szerepelhet ismét kontinensviadalon, míg nagy nemzetközi tornán az 1986-as világbajnokságot követően vesz részt újra, a sikerből pedig kivette a részét Dárdai Pál is, aki azóta óriási meglepetésre a Bundesliga 3. helyén telelteti csapatát, a Herthát, Berlinben az év edzőjének választották.
  • A jégkorong-válogatott áprilisban második lett a krakkói divízió I/A-világbajnokságon, így története során másodszor feljutott a világ élvonalába.
  • A női röplabda-válogatott győzött az Európa Ligában, az Európa-bajnokságon pedig - amelyen 28 év után szerepelt újra - a 12. helyen végzett.
  • A bakui Európa Játékokat nyolc első, négy második és nyolc harmadik helyezéssel zárta a magyar küldöttség, ezzel 11. lett az éremtáblázaton.
  • A kazanyi vizes világbajnokságon három arany-, három ezüst és négy bronzérem, az izraeli Netanjában rendezett rövidpályás Európa-bajnokságon pedig 15 érem - ebből 11 arany -  volt a magyar "termés".
  • Rendkívül sikeres évet zártak a magyar vitorlázók. Repülőhollandiban a Majthényi Szabolcs, Domokos András páros pályafutása 11. világbajnoki aranyérmét szerezte Sydneyben - ősszel az Európa-bajnokságot is ez az egység nyerte -, Litkey Farkas és csapata pedig a második Soling vb-címét ünnepelhette az olaszországi Castiglione della Pescaiában.
  • Januárban Miklós Edit sporttörténelmi tettet végrehajtva a harmadik helyen végzett a női alpesi sízők világkupa-sorozatának St. Moritz-i lesiklóversenyén. A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba váltó a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Európa-bajnokságán és moszkvai világbajnokságán egyaránt ezüstérmet nyert. Az orosz fővárosban Liu Shaolin - egyéniben 500 méteren - szintén másodikként zárt.
  • A súlylökő Márton Anita 19,23 méteres országos csúccsal aranyérmet szerzett a prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon.
  • A kardozó Szilágyi Áron az első helyen végzett a montreux-i vívó Európa-bajnokságon, amelynek éremtáblázatán a magyar válogatott az ötödik lett. A moszkvai világbajnokságon a párbajtőröző Imre Géza nyert aranyat, a magyar csapat az éremtáblázat ötödik helyén zárt.
  • A magyarok két arany- és három bronzéremmel tértek haza a Mariborban rendezett olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságról, a kajak-kenu válogatott pedig három arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel gazdagodott a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
  • A junior lányok között Gálfi Dalma nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, a US Opent, majd első magyarként a korosztályos világranglista első helyén zárta az évet.
  • A csapatsportágakban az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntőbe került Kölnben, s ott kikapott a Barcelonától. A Szegedi TE férfi tekecsapata szintén második lett a BL-ben.
  • A jövő évi riói olimpiára nevezhető magyar sportolók létszáma december 28-án 63 fő. Az ötkarikás szinttel rendelkezők száma eltér a kvóták (62) számától, mivel női maratonfutásban Gyurkó Fanni a negyedik szintes, Rióban viszont egy számban egy országból legfeljebb három versenyző indulhat. A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 fős sportolói csapattal számol.

Keserű pillanatok

A sikerek mellett sajnos több meglepő kudarcban is részünk volt, ezek közül a két legfájóbb eseményt emeljük ki.

Az elmúlt évtizedek kiváló eredményei után némi csalódottságot okozott a férfi vízilabda-válogatott, akik csak a hatodik helyre értek oda a vízilabda-világbajnokságon, miután a negyeddöntőben vereséget szenvedtek Olaszországtól.

Drámai volt a női kézilabda-válogatott 24-23-as, lengyelektől elszenvedett veresége a nyolcaddöntőben a dániai világbajnokságon, az eredmény ráadásul azt jelentette, hogy buktuk az olimpiai részvételt is.

Botrányok a sportszövetségnél

A kudarcok mellett sok keserűséget okoztak az évtizedek óta megtisztulásra váró sportszövetségek is: miközben egyre több vezetői székbe ült be egy-egy kormánypárti politikus, sorra robbantak ki a botrányok is: a szurkolókkal háborút vívó MLSZ ténykedését meg sem említjük, elég a paralimpiai bizottság ügyeire gondolni, de nem élt meg könnyű napokat Gyárfás Tamás, az Úszó Szövetség elnöke sem, miután Hosszú Katinka, az egyik legsikeresebb magyar sportoló fakadt ki nyilvánosan az áldatlan állapotok miatt.