Sikeres kezdeti lépések Esztergomban Nagyboldogasszonyunk felé

„Mi a Szűzanyának háttal állunk, és meg kellene fordulnunk.”

A város főterén, a Széchenyi téren mindkét nap kézművesek (csipkeverő, mézeskalácsos, keramikus, üvegműves-gyöngyös, fafaragó, méhész, bőrműves), bioélelmiszer termelők, étel- és italárusok, valamint régiségvásár és népi játszótér várta a látogatókat, a színpadon pedig hadi bemutatók, egyházi- és történelmi előadások és az ünnep hangulatához, tematikájához illeszkedő zenei produkciók – a népzenétől és a történelmi muzsikától, a komolyzenéig és a rockzenéig bezárólag – követték egymást. A műsorvezető, vagyis a rendezvény ceremóniamestere Kaszás Géza színművész – a Lovasíjász című film producere és rendezője – volt.
 
Egyedül a hétfői nap délelőttjén nem voltak szervezett főtéri programok, mert akkor tartották fenn a dombon, a Főszékesegyházban a Nagyboldogasszonyi ünnepi nagymisét, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapest érseke vezetett. Ezt követően került sor a Bazilika melletti téren felállított Szent Korona virágmakett megáldására, hiszen idén először Esztergomból, az első városból indult útjára a Szent István-i koronát mintázó virágkompozíció a debreceni Virágkarneválra.
 
 
Visszatérve a Széchenyi tér esti programjaihoz, vasárnap a Kerecsen és az Örökség, hétfőn pedig a Historica, valamint a P. Mobil játszott. Mind a négy zenekar meghívása – eddigi munkásságuk, repertoárjuk nagy része miatt – már önmagában is ideális döntésnek bizonyult, de mindegyik csapat további extrákkal gondoskodott róla, hogy mindenképpen érdemes legyen megnézni a műsoraikat.
 
A Duna túlpartjáról érkezett Kerecsen egy teljesen kész – de még megjelenésre váró – lemezanyaggal a tarsolyában autózott át Esztergomba, amit egy rendkívül feszes, de hangulatos előadás keretén belül komplett el is játszott. A folk-blues-rock (egyes elemeiben metalt is tartalmazó) muzsikát elővezető trió több éve az ún. nemzeti oldal nagy reménysége, de a látottak, hallottak alapján ezt már messze kinőtték, időszerű lenne ezt nagyobb tömegeknek is észrevenni.
 
 
A folk-rock szupergroup Örökség az eddigi két albumának – az eseményhez (is) köthető – dalaiból válogatva mind kiállásában, mind megszólalásában professzionális műsort prezentált. (Számukra) ez már a hosszú hétvége harmadik előadása volt, de ez a tény, valamint az, hogy a nyár közepén a soraikban beálló változás eredményeként nyolcfősre redukálódott a felállás, semmilyen módon nem befolyásolta (kisebbítette) a produkciót. A hangos sikert aratott programjukat egy háromszámos – a Kormorános évtizedeikben írt szerzeményeiket is tartalmazó – ráadás blokkal koronázták meg.
 
 
Másnap a Historica is egy különleges fellépéssel hálálta meg a meghívást, hiszen a 2011-ben még magánkiadásban megjelent első, Kis magyar historica című albumuk újrakiadásával felszerelkezve utaztak a városba, így az ezen helyet kapó dalok adták műsoruk gerincét, valamint az együttessel tartott a vendégként fellépő Bajzát Zsolt billentyűs is. Koncertjük megtekintéséhez plusz vonzerőt adott, hogy ez volt az idei utolsó fellépésük, hiszen Ézsiás Péter énekes hosszabb időre külföldi kiküldetésre utazik, ezért legközelebb csak jövő júniusban látható, hallható újra színpadon a történelmi eseményeket feldolgozó, megéneklő csapat.
 
 
A munkások, a parasztok, és az értelmiségiek kedvenc zenekara, a P. Mobil a rendezvénysorozat utolsó produkciójaként – Romanek Etelka polgármester asszony ünnepi záróbeszédét követően – lépett a deszkákra és hivatalosan is az idén már negyven éves Honfoglalás szvitjét bemutatni jött. Ez már eleve garancia volt arra, hogy övék legyen a leglátogatottabb műsorszám a két nap során, és ez így is lett… pedig akkor még csak kevesek sejtették (vagy tudták), hogy a klasszikus Mobil nóták és a rendezvény arculatához illő számaik mellett további meglepetésekkel is készül a Schuster Lóránt vezette legendás hard rock csapat. Az együttes vendégeként ugyanis – Szebelédi Zsolt mellett – Pálmai Zoltán is végigdobolta majdnem a teljes műsort, sőt egy impozáns dobpárbajt is előadtak, valamint Tunyogi Bernadett (Tunyogi Péter egykori P. Mobil énekes lánya), és Kovács Nóri is megcsillogtatta énektudását. Az ereje teljében lévő csapatot csak kétszeri visszahívást követően engedte le végleg a színpadról a közönség.
 
 
Az esztergomi rendezvény idei bemutatkozása több mint meggyőző és (az ott tapasztalt visszajelzések alapján egyértelműen úgy tűnik) sikeres volt, és mivel jövőre lesz hetven éve annak, hogy Mindszenty József bíboros 1947-ben Boldogasszony Évet hirdetett meg, ez még egy további ok ahhoz, hogy a lendület ne törjön meg, a történet tovább folytatódjon. 
„Mentem sanctam spontaneam, honorem Deo, et patriae libertatem.”
(Szent és szabad akaratú elmét, az Istennek tiszteletet, és a hazának szabadságot.)