A kínai oltóanyag beszerzőjéhez korábban kapcsolódó céghálóban 500 millió forint közpénzt tüntettek el?

Mint ismert, a Danubia Pharma Kft közvetítő cégen keresztül vásárolt a magyar kormány 5 millió adag kínai vakcinát, kiugróan magas áron, dózisonként 31,5 euróért. A kínai védőoltás ezáltal messze a legdrágább a piacon, több mint háromszor annyiba kerül, mint az orosz Szputnyik V, és az ára csaknem hússzorosa a brit-svéd AstraZeneca vakcináénak.

A Magyar Hang rámutatott, hogy a Danubia Pharma korábbi tulajdonosának (Independent Pharma Invest) két irányítója Vámosi Béla és Szeverényi Márk. Vámosi Lachmann Norbert üzlettársa, és jelenleg többek között annak, és a bicskei meghiúsult beruházásról ismert Q Pharmának az igazgatósági tagja, amely a cikkünkben később részletezendő 500 milliós vissza nem térítendő támogatást kapta 2014-ben. Ugyanitt igazgatósági tag Szeverényi Márk, akiről korábban arról írtak, hogy a kormányzati lélegeztetőgép-biznisz központi figurája.

Lachmann Norbert neve onnan lehet ismerős, hogy az Átlátszó korábban írt arról, hogy egy cég 558 millió forintot kapott, hogy Bicskén logisztikai központot építsen, a telken viszont csak 59 darab, földbe ásott luk maradt. Ahogy a Átlátszó akkori cikke megjegyzi, ez lyukanként közel 9 és fél millió forintjába került az adófizetőknek. Az uniós támogatást egy Q Pharma nevű cég nyerte, amelynek szintén Lachmann volt a tulajdonosa, de a cégiratok szerint a a Danubia Pharmának is volt fióktelepe szintén ugyanezen a telken. 

Március elején, még a kínai vakcinaszerződés nyilvánosságra kerülését megelőzően fordult Hadházy írásbeli kérdéssel Polt Péter legfőbb ügyészhez a bicskei „lenyelt” támogatás témájában. Hadházy arról érdeklődött, hogy hol tart a bicskei ügyben a nyomozás és hogy vannak-e már gyanúsítottak. Ugyanis a képviselő 2016-os feljelentése alapján 2018-ban nyomozás indult az Adóhivatal Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságán.