A Fidesz a független ellenzéki polgármester nyakába varrná a siófoki kikötőépítést

A Fidesz a független ellenzéki polgármester nyakába varrná a siófoki kikötőépítést

Új kikötő mellett lidósított strand épülne Siófokon, melyet nemcsak a független polgármester, hanem a város fideszesei is megszavaztak. Sőt, az illetékes bizottság fideszes elnöke még külön örült is a széplaki beruházásnak. Később a fideszesek mégis beleszálltak Lengyel Róbertbe.

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy a siófoki Ezüstparton 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötőt hoznának létre. A kikötőt építtető Yolle Kft. ügyvezetője, Kenesei István akkor azt nyilatkozta, hogy a kikötő megépítését már semmi nem akadályozhatja, és a siófoki önkormányzat is támogatta az építkezés ötletét, cserébe, hogy lidósítják a közeli, jelenleg szabadstrandként funkcionáló szakaszt.

Jelentős környezeti kockázattal járhat, mégis megépül a siófoki óriáskikötő

146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötőt hoznak létre a siófoki ezüstparton, ami már meg is kapta az önkormányzati támogatást - számolt be a 24.hu. A terveket Kenesei István, a Yolle Kft. ügyvezetője már 12 éve dédelgeti, ám a hatóságok eddig nem adtak engedélyt a kivitelezésére.

A hír hallatán a siófoki közösség felháborodásának adott hangot, sőt a korábban a lidósítás mellett szavazó Fidesz helyi szervezete is közleményt adott ki, amiben Lengyel Róbert független, kormánykritikus városvezető nyakába próbálták varrni a felelősséget. Mindezt úgy, hogy közben a polgármester a város külföldi testvértelepülésének ünnepségén képviselte Siófokot.

A Fidesz felháborodása már csak azért is álságos, mert a képviselő-testület 12 tagjából nyolc fideszes, akik mindnyájan megszavazták a beruházással kapcsolatos teendőket

írja a 24.hu.

Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz-frakció vezetője a lapnak elmondta, a közelmúltban történt lakossági megkeresések okán merültek fel bennük kételyek, és ezért néhány héten belül rendkívüli testületi ülést kezdeményeznek.

A titokzatos tanácsadó

Szajcz Adrián azt is közölte a lappal, bár gondjaik vannak azzal, hogy a beruházás a polgármester volt tanácsadójának apósához köthető, azért szavazták meg az előterjesztést, mert úgy vélték, a város érdekei előbbre valók, és szerintük a fejlesztések a város érdekét szolgálnák.

A célozgatást, miszerint valami mutyi lehet a háttérben Lengyel Róbert egy Facebook-posztban cáfolta, amiben leírta, hogy az ominózus személy csupán a 2014-ben létrehozott „árnyéktestület” tanácsadója volt, amire azért kérte fel, mert saját körzetében jó eredményt ért el a választásokon. A testület azonban a helyi Fidesz kitartó aknamunkájának köszönhetően hamar feloszlott, és Kenesei veje azóta is szoros kapcsolatot ápol a fideszesekkel.

Akkor még örült a Fidesz

Az előterjesztést, mely Lengyel Róbert polgármester neve alatt fut,

a fideszes Lapos Gábor vezette Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, valamint az ugyancsak fideszes Csorba Ottó vezette Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság is egyhangúlag támogatta.

A 2018. november 22-i képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint  Csorba a 21. napirendi ponttal (Yolle közforgalmú kishajó kikötő keleti oldalán kialakuló lídósítás strand célú üzemeltetésre vonatkozó nyilatkozat) kapcsolatban így fogalmazott:

A Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság támogatta természetesen egyhangúan. Ráadásul különösen azért is, mert ez legalább a széplaki városrészen fog megvalósulni és az odalátogató kisgyermekesek számára is vonzóbbá tudja tenni a környezetet. Úgyhogy a kettővel ezelőtti napirendi pontban megfogalmazottakat fenntartván, de ezt azért megköszönvén, ha megszavazza a testület.

Az ülésen „vita” nem volt, Lengyel Róbert polgármester kérdésére, hogy van-e hozzászólás, a fideszesek is némák maradtak, ahogy a képviselő-testületi ülésről készült videófelvételen is látszik (22:45 és 24:08 között):

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/45V5NYel3Uo.jpg?itok=-FofxLc0","video_url":"https://youtu.be/45V5NYel3Uo?t=1365","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Kerestük Lengyel Róbert polgármestert, hogy reagáljon, de telefonon nem tudtuk utolérni. Ha jelentkezik, frissítjük cikkünket.