Skóciai Szent Margit napja

Magyar föld szülöttje

Margit apjának, Edmundnak, az angol trón egyik várományosának nehéz sora volt, hiszen apját letaszították a trónról, ezért neki és családjának menekülni kellett. Források híján nem tudni pontosan, hogy merre jártak Európában és hol próbáltak gyökeret verni, de annyi bizonyos, hogy eljutottak hazánkba, ahol Szent István király befogadta a menekültet és Edmundhoz hozzáadta az egyik rokonát, Ágotát. Margit, a későbbi szent már hazánkban született 1047-ben. Edmund állítólag annyira megszerette hazánkat, hogy nem is kívánkozott vissza Angliába, még akkor sem, amikor már elmúlt az őket fenyegető veszély.

Újra otthon

Edmund végül hazautazni kényszerült, mert 1057-ben egy angol küldöttség érkezett a Magyar Királyságba, hogy a király unokaöccsét és családját visszavigyék Angliába. Az apát, Edmundot királlyá koronázták, de néhány év múlva meghalt. Azután ismét trónöröklési vitáktól volt hangos az udvar, és a kiskorú Edgár, Edmund fia nem volt biztonságban. Ekkor az anya Margittal együtt menekülni kényszerült Skóciába, ahol akkoriban Malcolm uralkodott, akit alattvalói csak a Véres becenévvel illették. A kegyetlen uralkodó azonban befogadta őket és beleszeretett a fiatal Margitba, majd feleségül kérte. A lány csak családja kérésére mondott igent a frigyre, így mindnyájan békére és új otthonra leltek.

Skócia királynéja

A hazánkban született lányból hirtelen Skócia királynéja lett. Életrajzában csak jót olvashatunk róla, ahol külön felemlegetik nemes származását és jellemét. Ez ismételten igazolja, hogy a magyar Árpád-háziak kegyességben, bölcsességben és jó modorban bármelyik európai uralkodócsaládot túlszárnyalták. Szent Margit életrajzában a következőt olvashatjuk: „Malcolm a legnemesebb családból vett magának feleséget, aki még nemesebb volt bölcsességében és jámborságában. Hatására a király elhagyta vad szokásait és az egész környezete megváltozott Margit körül. Előtte többé egy durva szót ki nem ejtettek.” Ezen kívül még tudjuk, hogy Margit bölcs tanácsokkal segítette férjét és az egyházi vezetőket, látszott, hogy nagyon tájékozott államvezetési és egyházjogi kérdésekben. Ezt a tudást valószínűleg szüleitől, illetve nálunk szerezhette, ahol természetes volt, hogy az asszonyok is részt vesznek az államügyekben.

Szent Margit már életében is nagy tiszteletben állt a skótok szemében, megszerették azt az idegen asszonyt, aki megszelídítette a királyt és sokat segített a nélkülözőkön. 1093-ban halt meg, és 1261-ben avatták szentté. Az Árpádok honában született asszony lánya, Margit végül visszaszerezte az angol területet a családnak, Hódító Vilmos legkisebb fiának, a későbbi Henriknek lett a felesége, később pedig Anglia királynéja.