Rendkívül alacsonyak a fizetések, így rendkívül alacsonyak a nyugdíjak is

A Jobbik megreformálná a nyugdíjrendszert, de milyen elképzelések mentén?

Sneider Tamás sajtótájékoztatóján elárult néhány részletet arról, hogy a Jobbik milyen elvek mentén valósítaná meg a nyugdíjazás átalakítását. A politikus ismertette, hogy 2009-ben még a GDP 11%-át költötték a nyugdíjrendszerre, míg 2014-ben ez lement 9%-ra, az uniós átlag pedig 13%. Ennek elsődleges oka az volt, hogy kivezették a 13. havi nyugdíjat.

Ha valaki átlag 80 ezer forintot keresett az elmúlt 20-27 évben, az 40 év munkaviszony után kb. 60 ezer forintos nyugdíjjal vonul ki a munkaerőpiacról.

„Azt hiszem nem kell különösebben senkinek sem magyarázni, hogy ez milyen elképesztően alacsony mértékű nyugdíj.”

Sneider szerint ehhez hozzájön, hogy az egészségügyi- és szociális ágazatban dolgozók munkáját nem ismerik el kellő mértékben, így ők rendkívül alacsony fizetéssel élik le az életüket, hogy aztán rendkívül alacsony legyen a nyugdíjuk is.

Reformok kellenek

A Jobbik változtatna a nyugdíjemelés számítási módszerén, differenciált rendszert vezetnének be. Ez azt jelentené, hogy az alacsony nyugdíjak magasabb arányban fognak növekedni, mint a magasabb nyugdíjak. Pontos számokat erre vonatkozóan egyelőre nem lehet tudni, mert ez minden évben gazdasági kérdés lenne. Sneider szerint nem lehet hagyni, hogy nyugdíjasok százezrei iszonyú szegénységben éljenek.

Ismertette, hogy létezik 2,2 millió forintos nyugdíj is, de 50-60 ezres is. Pár év múlva elérhetjük a 10 milliós állami nyugdíjakat, egyre szélesebbre nyílik az olló. Németországban az állami nyugdíjak esetében a plafon 2 millió forint körül van, pedig Magyarország gazdasági nincs azon a szinten.

Az ellenzéki párt tervei szerint vagyonvizsgálatokat végeznének a nyugdíjemeléseknél, hogy kiszűrjék a visszaéléseket, és igazságos legyen a rendszer. A Jobbik célja, hogy tisztességes nyugdíjrendszert hozzon létre, ami szélsőségektől mentes, tehát ne legyenek éhező emberek, de luxusnyugdíjasok se. Kitartanak amellett, hogy a férfiaknak – ha úgy érzik – legyen lehetőségük nyugdíjba vonulni 40 év munkaviszony után, azok az idősek pedig, akik tudnának és szeretnének is dolgozni, legyenek visszavezetve, vagy maradjanak a munkaerőpiacon.

A 13. havi nyugdíj visszahozásában egyelőre nem gondolkodik a Jobbik, mert első körben igazságosabbá kell tenni a rendszert.