Kommunista szombatot idézi, ahogyan Kapoly polgármestere „társadalmi munkában” vitetné el az önkormányzat által illegálisan lerakott veszélyes hulladékot

Kommunista szombatot idézi, ahogyan Kapoly polgármestere „társadalmi munkában” vitetné el az önkormányzat által illegálisan lerakott veszélyes hulladékot

Azért nagyrészt el lett szállítva

- állítja az Alfahír érdeklődésére Vidus Lajos, a Somogy megyei Kapoly fideszes támogatottságú polgármestere arról a nagy mennyiségű illegálisan lerakott szemétről, amely között veszélyes hulladék, azbeszt, régi palatető, festékes dobozok és építési hulladék is van.

Utóbbiakról kiderült, hogy nem kis mennyiségben a helyi óvoda felújításából származnak, tehát az önkormányzat közpénzen végeztetett, 43 millió forintot meghaladó tatarozásába úgy tűnik, már nem fért bele a bontási törmelék egy részének a szabályszerű elszállítása. Azt a polgármester is elismerte, hogy a szemét között megtalálták például az óvoda régi mérleghintájának darabjait, illetve olyan betondarabokat, amelyek bizonyosan az intézményből és más önkormányzati munkálatokból is származnak.

Egyébként még az sem biztos, hogy valóban elszállították az illegális hulladék nagy részét mert az ott élők szerint nincs semmi látszata az elszállításnak.

Mindenesetre a polgármester elmondása szerint 300 ezer forintért vitték el egy teherautón és adták le állítólag szabályosan az összegyűjtött hulladékot. A „maradék” elszállíttatását Vidus Lajos úgy oldaná meg, hogy szombatra „társadalmi munkára”, pontosabban szemétszedésére hívta Kapoly lakosságát. Azonban arra a kérdésünkre, hogy a veszélyes hulladékot is tartalmazó szemetet miért nem szakemberekkel távolíttatja el, a polgármester így válaszolt:

Kapnak kesztyűt, de hát olyan helyen van ez a hulladék, amit kézzel kell összeszedni bezsákolni és felrakni.

Vidus Lajos többszöri kérdésünkre se tudta megválaszolni, hogy miért kellett még az önkormányzat építési hulladékát is az illegális szemét közé elhelyezni.

Mi raktuk oda, de azzal, hogy majd elszállítjuk. El is szállítottuk egy részét, ez került 300 ezerbe

- mondta Kapoly polgármestere, aki a veszélyes hulladék ellenére is arra számít, hogy sokan vállalják majd a társadalmi munkát.

Augusztus 25-én kaptam egy levelet a polgármestertől, amelyben az állt, hogy „az illegális hulladék felszámolása megtörtént”. Másnap kimentem megnézni többed magammal és döbbenten tapasztaltuk, hogy nem számoltak fel semmit. Talán egy 4x4 méteres területen eldózerolták a hasadékba a sittet rá a többi szemétre

- mondta el megkeresésünkre Jámbor Péter önkormányzati képviselő.

Erről akartam kérdezni múlt pénteken a testületi ülésen a polgármestert, de a Vidus Lajost támogató kormánypárti mintára eljáró (papíron független) képviselők nem tették lehetővé, hogy napirend szerint kérdéseket tegyek fel az önkormányzat illegális hulladékáról sem

-  tette hozzá Jámbor Péter.

Kapoly ellenzéki önkormányzati képviselője elmondta, mikor szembesítette a polgármestert azzal, hogy nem szállítottak el semmit, csak magyarázkodásra tellett Vidus Lajostól, valamint az alpolgármestertől, aki mint kiderült, éppen az óvoda intézményvezetője...

A testületi ülésen jelen volt Potocskáné Kőrösi Anita, a térség jobbikos országgyűlési képviselője. Az ülés után Jámbor Péterrel együtt a helyszínen tekintette meg az illegális szemétlerakót, ahol némi meglepetésre a polgármester és az alpolgármester asszony is megjelent.

Amikor arról kérdeztem Vidus Lajost, hogy a kupac alján is találhatunk még olyan építési törmeléket, ami szintén az önkormányzathoz tartozó óvodából származik, na akkor elmondott mindennek, hogy én miért akarom így beállítani ezt az ügyet, de végül csak annyit mondott, hogy amit odavittek azt el is szállították

- közölte az Alfahír kérdésére Potocskáné Kőrösi Anita, aki szerint nem elsősorban az a probléma, hogy illegális szemétlerakó alakult ki, mivel ez sajnos nagyon sok településen előfordul, hanem az, hogy az önkormányzat is oda hordja a saját szemetét.

Ez tényleg elfogadhatatlan! Mit várnak el a társadalomtól, és a kapolyiaktól, ha még az önkormányzat sem képes jó példát mutatni?

- hangsúlyozta Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Vidus Lajos, Kapoly polgármestere ennek ellenére azt várja el az ott élőktől, hogy hordják el az ő tudtával odavitt építési hulladékot úgymond „társadalmi munkában”. Állítólag sokan számítanak a polgármester lekötelezettjének, ezért nem zárható ki, hogy a kommunista szombatokat idéző napon lesznek olyanok, akik kényszerből, de részt vesznek a veszélyes hulladékot is tartalmazó, és az önkormányzat által is odahordott illegális hulladék elszállításában.