Soroksár polgármestere kiakadt a hozzájuk tervezett kínai vegyianyag-elosztóközpont miatt

Soroksár polgármestere kiakadt a hozzájuk tervezett kínai vegyianyag-elosztóközpont miatt

Bese Ferenc felháborítónak tartja, hogy a lakók és a városvezetés teljes kihagyásával megállapodtak a kínaiakkal egy ilyen potenciálisan veszélyes anyagokat kezelő telep létesítéséről. Hangsúlyozta: velük ezt nem lehet megcsinálni.

Soroksár független polgármestere csak a sajtóból értesült, hogy az általa vezetett városrészbe a Fidesz-kormány a kínaiakkal együttműködésben egy gigantikus méretű (évi 24 ezer szerelvényt kitevő, 2 millió konténernyi kínai vegyi anyagot kezelő) vegyianyag-elosztóközpontot tervez létesíteni.

Szerinte ez számtalan kérdést és esetleges kockázatot is felvet:

Soroksár független polgármestereként felháborítónak tartom ezt az eljárást, a tájékoztatás teljes hiányát. Az biztos, hogy ez így nem fog menni! Ezt nem lehet megcsinálni velünk, Soroksáriakkal, nem fogjuk hagyni!

Hozzátette, hogy a település számára természetesen fontos az adóbevételek növelése és a munkahelyteremtés – ami minden esetben, bármely beruházásnál igaz –, de csak akkor, ha emellé az egészségre és a környezetre vonatkozó garanciákat kapnak.

Hangsúlyozta, hogy minden fórumon ki fog állni a Soroksáriak érdeke mellett minden lehetséges fórumon!

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén heves vita alakult ki a kínai vegyianyag-elosztóközpont ügyében. Bese Ferenc úgy érzi, rájuk, soroksáriakra marad a feladat, hogy szembeszálljanka a beruházással:

Sajnos sokan vannak, akik nem őszinte, segítő szándékkal fordulnak felénk, hanem tisztán politikai haszonszerzés céljából. [...] meggyőződésem, hogy a tervezett létesítmény elleni harcot nekünk Soroksáriaknak kell megvívnunk a megfelelő eszközökkel.

Ennek ellenére támogatta a Főváros előterjesztését.

(Címlapkép: Bese Ferenc/facebook)