Nekiesett a "független" polgármester az ellenzéknek Soroksáron?

Nekiesett a "független" polgármester az ellenzéknek Soroksáron?

2019 októberében, alig 200 szavazattal tudta a függetlennek mondott Bese Ferenc az ellenzék közös jelöltjét, Bereczki Miklóst legyőzni az önkormányzati választáson. Azóta a fideszes támogatást élvező városvezető több olyan személyi döntést is hozott, amellyel a kormánypártokat részesítette előnyben.

Két hónap alatt már két jobbikos, külsős bizottsági tagot zártak ki Soroksáron. Elsőként Kiss Zoltán Imrét, a Jog és Ügyrendi bizottságból "menesztették", majd most Weiland Annamáriát a Pénzügyi Bizottságból tették ki. Mindkét esetben, az ellenzéki többség szűnt meg, ugyanis olyan külsős tagokat ültettek be a helyükre, akik inkább a kormánypártokhoz állnak közelebb. 

A Jog és Ügyrendi Bizottság esetében, azért is pikáns az ügy, mert abból a bizottságból menesztették az ellenzék egyik tagját, amely elmarasztalta Bese Ferenc polgármestert egy ingatlanügy miatt. Mint ismert, egy soroksári ingatlan számára 60 millió forintot különített el az önkormányzat. Az ingatlanban korábban a polgármester felesége érintett volt a bizottság akkori álláspontja szerint. Az önkormányzat szerint azonban az ingatlan lehetséges megvételére különítettek el 60 millió forintot, illetve

"az önkormányzat képviselő-testületi ülését megelőzően a felperes tulajdonjogát átruházta, feleségének tulajdonjog-bejegyzési kérelme széljegyen szerepelt az ingatlannyilvántartásban."

A Jogi és Ügyrendi Bizottság az ülésén viszont azt állapította meg, hogy Bese Ferenc helytelenül járt el a vagyonnyilatkozatával, mivel nem tüntette fel abban az adott ingatlanban, az adott időszakban fennálló érintettségét, tehát az hiányos volt.

Az ellenzéki képviselők visszahívása után, az ellenzék aránya 3:4 lett a polgármestert támogatókkal szemben. Ugyanez lett a helyzet a pénzügyi bizottsággal is, ahol Weiland Annamáriát "hívták vissza". 

Weiland Annamária lapunknak elmondta, hogy esetleges menesztése mögött az állhat, hogy olyan videók készítésében vállalt szerepet, amely a polgármester kényes ügyeiről is szólt.

"Nem ért már váratlanul a döntés, ugyanis az utóbbi időben kőkemény hadjárat zajlik Bereczki Miklós és az egész helyi ellenzék ellen, de nem tudnak minket megfélemlíteni, mert továbbra is folytatjuk a munkát a soroksári emberek érdekében."

Mint kiderült, Bereczki Miklós sem úszta meg. A keddi napon például 20 ezer forintra bírságolták meg, mert megemlítette az Alkotmánybíróságot és Polt Péter legfőbb ügyészt. Mindezek után, az egyik fideszes képviselő "alpárinak" és "ripacsnak" nevezte Bereczki Miklóst ám a büntetés, ebben az esetben elmaradt. Az esetről állítólag felvétel is készült.

Bereczki Miklós szerint abszolút kettős mérce uralkodik a XXIII. kerületi képviselő-testületi üléseken. Ráadásul, érdemi munkát is nehéz végezni, annyira nem együttműködő a polgármester. 

"A javaslatainkat mérlegelés nélkül elsöprik, csak az számít, amit ők szeretnének"

- mutatott rá az ellenzéki néppárt politikusa, hozzátéve: a tavalyi önkormányzati választás óta állandó támadásnak vannak kitéve. Bese Ferenc nemrégiben azt is mondta a képviselőnek  - több ellenzéki képviselő füle hallatára - , hogy mindez azért is történik, hogy "érezzék a törődést."