Soros megmondta: egymillió bevándorlót kell befogadnunk minden egyes évben

Soros Györgynek elege lett a pánikból és a felesleges emberi szenvedésből, ezért hat pontos javaslatcsomagban oldotta meg a migránskrízist. 

Egy migráns lakhatása, egészségügyi ellátása és oktatása az első két évében 15 ezer euróba (4,7 millió forintba) kerülne. Ez azonban nem jelent különösebb nehézséget. A pénzügyi spekuláns úgy véli, hogy a felmerülő költségeket kötvénykibocsátásokkal lehet majd fedezni. Az elképzelés szerint tehát az EU nem csak embersokassággal gazdagodna, hanem eredményesen el is adósodna.

Soros fontosnak tartja Libanon, Jordánia és Törökország támogatását, hiszen ezekben az országokban is alapvetően az EU-nak kellene megfelelő életkörülményeket teremtenie a migránsoknak. Egy fő ellátása évente 5000 euróba kerülne, összesen 20 milliárd euróba. A milliárdos szerint szükség lenne különleges gazdasági zónákra a régiókban – Tunéziát és Marokkót is beleértve - ami befektetőket vonzana, munkahelyeket teremtene a helyiek és migránsok számára. Nyilván az olcsó, kiszolgáltatott alkalmazottak tömegei és a kevésbé EU-konform munkajogi szabályozás szimpatikus lehet minden nagytőkés számára.

A javaslatcsomag része az egységes uniós Menekültügyi és Migrációs Hivatal felállítása és az uniós Határőrség, közös szabályokkal. A magyar származású amerikai migráns szerint biztonságos útvonalakat kell kialakítani a menekültek számára az uniós célországba való eljutáshoz, hogy mindenki eljusson oda, ahova el akar jutni.

Soros szerint az EU által kialakított menekültügyi szabályozás legyen globális szabvány tehát az egész világban lépjen érvénybe. Soros szerint mozgósítani kell a magánszektort, a társadalmi (civil) szervezeteket, egyházakat is, mint „szponzorokat”. Szigetvári Viktor az Együtt elnöke a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy Magyarország az idén 10 ezer, jövőre pedig 15 ezer menekültet fogadjon be önkéntesen és tartósan. Soros György gondolatainak tehát hazai követői, mi több előőrsei is vannak.