Sötét ügy Dunaújvárosban: közvilágításmutyi miatt nyomoznak

Elégtelen világítás miatt panaszkodnak a dunaújvárosiak, több gázolásos baleset történt. A Jobbik feljelentést tett.

A fideszes vezetésű dunaújvárosi önkormányzat még 2012-ben döntött arról, hogy uniós támogatásból „korszerűsítik” a település közvilágítását, majd 2013-ban pályázatot írt ki. A közbeszerzési eljárás 2014 decemberében kezdődött meg, és az illetékes közbeszerzési bizottság a budapesti Rosettum Kft.-t bízta meg a kivitelezéssel. Az ügy érdekessége az, hogy Magyarországon egyetlen egy cég rendelkezik indukciós lámpák forgalmazási engedélyével, és biztos véletlen, hogy ez a cég (Megatrend Zrt.) adta a referenciát a nyertes pályázónak, majd a szerződés aláírását követően néhány napon belül, a kizárólagos joggal rendelkező K. Szabó Imre (Megatrend Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója) meg is vásárolta a nyertes pályázó társaságot (Rosettum Kft.).

Fentiek miatt a pályázaton azért volt csak egy induló, mert más nem is tudott volna indulni rajta.

A beruházás keretében 1800 lámpatestet cseréltek le energiatakarékos indukciós lámpákra. A 2015 őszére befejezett rekonstrukció 255 millió forintba került, ebből 218 milliót állt az unió.

A győztes pályázónak, a Rosettum Kft.-nak -, amelynek fő tevékenysége piac- és közvélemény-kutatás - a korábbiakban semmi köze nem volt a közvilágításhoz. A cég csak a pályázat kiírása előtt pár héttel vette fel tevékenységei körébe a villamos világítóeszközök gyártását. Az előző éves forgalma 10 millió 968 forint volt reklámtevékenységekből.

Sorozatos balesetek, a Jobbik feljelentést tett

A lakosok már tavaly ősszel jelezték, hogy a világítás sokkal rosszabb lett, mint a lámpacserék előtt volt. Az elmúlt hónapokban több gázolásos baleset történt, amelyeket az elégtelen közvilágítás számlájára írnak a helyiek. A rendőrség bár azt állítja, hogy nem történik több gázolás, mint korábban, a dunaújvárosiakat polgárőrök és rendőrök segítik a közlekedésben a gyalogosátkelőknél.

Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője és Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője még tavaly decemberben tett feljelentést, mert szerintük

az önkormányzat hamis adatokat szolgáltatott a pályázat beadásakor, és tudta előre, hogy a közbeszerzésre kiírt lámpatestek nem felelnek meg majd a pályázat előírásainak. A jobbikos képviselők szerint a pályázathoz beadott mérési jegyzőkönyvek esetében felmerül a gyanú, hogy nem a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazzák. Az önkormányzat elhallgatta egy korábbi vizsgálat eredményeit, továbbá egy, az önkormányzatnál dolgozó szakértő álláspontját is, a közbeszerzésnél pedig olyan feltételeket szabott, amelyeknek Magyarországon csak egy cég tudott megfelelni.

Az önkormányzat a saját szakértőjére sem hallgatott

Az Alfahír információi szerint a jobbikos képviselők által hivatkozott önkormányzatnál dolgozó szakértő még 2013 februárjában felmondott, mert nem értett egyet azzal a törekvéssel, hogy a város közvilágításának a korszerűsítése indukciós elven működő lámpatestekkel valósuljon meg. Úgy tudjuk, hogy vitatta a magyarországi forgalmazó cég megbízható gazdasági hátterét, illetve a gyártási tapasztalatok alapján a LED technológia alkalmazását tartotta javasoltnak.

Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyedül csak Dunaújvárosban készült egész várost érintően indukciós lámpatestekkel közvilágítás.

Az E.On öt településen próbálkozott ilyen típusú lámpák telepítésével, de a lakók sorozatos panaszai és az elégtelen mérési eredmények miatt leszerelték őket.

Pintér azt is kiderítette, hogy 2013-ban a dunaújvárosi önkormányzat már végeztetett egy mérést a LED-es és indukciós lámpák tesztelése céljából. Az általa megszerzett 62 oldalas tanulmányból az derült ki, hogy csak a jobb minőségű LED-es lámpák tudják a megvilágítás fényerejének a megtartása mellett biztosítani az elvárt megtakarítást.

A fideszes városvezetés azzal védekezik, hogy a Rosettum minden alkalmassági követelménynek megfelelt. A decemberben tartott dunaújvárosi közmeghallgatáson Cserna Gábor fideszes polgármester elismerte a közvilágítással kapcsolatos problémákat, de a városvezetés hibáját nem. Ígéretet tett arra, hogy pályázatot értékelő hatóság munkájának végeztével azonnali lépéseket tesznek a leginkább veszélyeztetett forgalmi csomópontok, zebrák világításának kijavítását illetően. A dunaújvárosi Jobbik szerint azonban világosan látható, hogy a városvezetés felelőssége a polgármester erőtlen magyarázkodásai ellenére megkérdőjelezhetetlen. Januárban az ügyészség nyomozást rendelt el a jobbikos feljelentés nyomán, az Alfahír információi szerint jelenleg is zajlanak az ügyben a kihallgatások.