A belga kormányfő a jogállamiság és a korrupció elleni harcban nem lát előrelépést Magyarországon

A belga kormányfő a jogállamiság és a korrupció elleni harcban nem lát előrelépést Magyarországon

A hazánknak járó, nagyrészt befagyasztott EU-s pénzekről nyilatkozott így Alexander De Croo.

A kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve pénteken Brüsszelben Kaja Kallas észt miniszterelnök arról beszélt, az Európai Unió megoldást fog találni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra. Kaja Kallas újságíróknak nyilatkozva az MTI szerint azt hangsúlyozta, hogy a nehézségekkel küzdő Ukrajnának politikai támogatást is kell nyújtani.

"Meg fogunk állapodni a pénzügyi segítségről"

- jelentette ki az észt kormányfő, majd hozzátette: csak politikai akarat kérdése, és a tagországok képesek közös megoldásra a kérdésben. Ukrajna nem fog támogatás nélkül maradni - tette hozzá.

Leo Varadkar ír miniszerelnök fontosnak nevezte Ukrajna katonai, politikai és pénzügyi támogatásának fenntartását annak az európai biztonságra gyakorolt hatása miatt. Az eddigi offenzívák eredményeiből tudható, hogy térnyerése esetén Oroszország nem állna meg Ukrajna határain - figyelmeztetett az ír kormányfő.

Alexander De Croo belga miniszterelnök érkezésekor azt mondta, már láthatók az Ukrajna pénzügyi támogatásáról szóló megállapodás keretei. Szavai szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával egy "monoklival" ér fel az Európai Unió részéről Vlagyimir Putyin orosz elnök számára. "Nagyon világos üzenet Moszkvának, hogy mi, európaiak, nem engedjük el Ukrajna kezét" - fogalmazott.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban a belga kormányfő azt mondta, az EU-nak mindenekelőtt a humanitárius segítség célba juttatásán kell dolgoznia az emberek szenvedésének csökkentése érdekében. Emellett el kell érnie a túszok szabadon engedését - húzta alá, azt is kiemelve, a civilek gyilkolásának véget kell vetni.

A Magyarországnak járó, de befagyasztott uniós forrásokkal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva De Croo azt mondta:

a folyósításhoz bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, egyebek mellett a jogállamisággal és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatosan;

de ezen a téren nem lát előrelépést a belga miniszterelnök.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j), Alexander De Croo belga (b2) és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b) az EU brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. október 26-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)