Nehéz úgy dolgozni a nyugdíjasok érdekében, ha az államtitkár papírról olvassa fel gúnyolódó válaszát

Nehéz úgy dolgozni a nyugdíjasok érdekében, ha az államtitkár papírról olvassa fel gúnyolódó válaszát

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának bevezetését, valamint igazságosabb, differenciált nyugdíjemelést javasolt az Országgyűlés keddi ülésnapján a jobbikos Steinmetz Ádám parlamenti képviselő. Az ellenzéki politikus rámutatott: a nyugdíjasszervezetekkel való tárgyalásaik során világossá vált ez ezekre való igény, ahogy az is teljesen nyilvánvaló, hogy sem 28, sem 50 vagy 70 ezer forintos nyugdíjból nem lehet ma megélni Magyarországon.

Felszólalásában kiemelte: a nyugdíj nem ajándék, nem adomány, és a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az életszínvonal növekedését a nyugdíjak is lekövessék. Ellenben -jegyezte meg- a rendszer ma igazságtalan, mert a 2010-es életszínvonalat fagyasztja be a nyugdíjasoknál, akik közül 1,5 millió fő évről évre szegényebben él.

Könnyű belátni -tette hozzá-, hogy a nyugdíjas kosár élelmiszerei, például a cukor, kenyér, kolbász, zöldség-gyümölcs magasabb mértékben drágult az inflációnál, tehát ennek fényében komolyabb nyugdíjemelésre van szükség. Hozzátette, az élelmiszerek biztos beszerzésén túl arra is törekedni kell, hogy a nyugdíjasoknak legyen pénzük kikapcsolódásra, kulturális programokra is.

Két nyugdíjas ember üzenetét továbbítva azt mondta: egyikük csak annyit kér, hogy a hangzatos dolgok, mint rezsicsökkentés, Erzsébet-utalvány, vagy prémium helyett egyszerűen csak tisztességes nyugdíjat kapjon, míg egy másik az üzente, a 13. havi nyugdíj jövő évre eső részének kiutalását a karácsonyi ünnepek előtt is szívesen vennék.

Steinmetz Ádámnak adott válaszában Zsigó Róbert államtitkár arról beszélt, a kormányzat folyamatosan tárgyal a nyugdíjas érdekképviseletekkel, majd inkább áttért arra, hogy 2010 előtt sokkal rosszabb kormánya volt Magyarországnak. Ellenben -jegyezte meg- ma már nem csökken a nyugdíjak vásárlóértéke, mert erre ügyelnek.

Az államtitkár azonban nem állt meg a tényszerű válaszadásnál, a nyugdíjas szervezetek érdekében eljáró Steinmetz Ádámnak arról kezdett beszélni, hogy Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke a 2018-as fideszes propaganda kreálmánya szerint hogyan sértegette a nyugdíjasokat. Mindezt papírról olvasta, tehát láthatóan előre készült arra, hogy érdemi válasz helyett inkább kampányelemekkel fog reagálni. Emlékezetes: Vona egy alkalommal azon nyugdíjasokkal szemben fogalmazott meg éles kritikát, akik politikai rendezvényeken egymást verbálisan és fizikailag is bántalmazták. A volt pártelnök szavaiból a 2018-as választás egyik legfőbb lejárató kampányát alakította ki a Fidesz, és látható, hogy ezt az eszközt a mai napig készek bevetni.