Sterilizálás germicid lámpával tejüzemekben is (x)

Sterilizálás germicid lámpával tejüzemekben is (x)

Az élelmiszeriparban fokozott figyelmet kell fordítani a különféle gyártási, érlelési, feldolgozási és raktározási folyamatok fertőtlenítésére.

Az élelmiszeriparban fokozott figyelmet kell fordítani a különféle gyártási, érlelési, feldolgozási és raktározási folyamatok fertőtlenítésére. Azért, hogy elkerüljük a baktériumok, vírusok, gombák által okozott fertőzéseket, ügyelni kell a hatékony sterilizálásra. Az egyik legeredményesebb csírátlanítási technológiának az UV-C lámpás besugárzás tekinthető.

A párás környezet és a hosszú érlelési folyamat miatt rendkívül fontossá válik a germicid lámpák használata a tejüzemekben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan működik ez az eljárás, és miért más, mint a többi fertőtlenítési módszer.

Mit kell tudni a germicid lámpákról?

A germicid lámpa 253,7 nm-es sugárzással működik, ezzel hatékonyan fertőtlenít minden felületet, illetve a légteret is. Előnye, hogy környezetbarát, vagyis nincs szükség vegyszerek használatára az eljárás során. Mivel semmilyen mellékterméke sincs, és nem is lehet túladagolni, ezért egy igazán biztonságos technológia.

Azt azonban tudni kell, hogy élőlényekre veszélyes az UV-C sugárzás; szem- és bőrkárosodásokat okozhat. Ezért a szabadon sugárzó lámpatestek csak akkor használhatók, ha nem folyik a közvetlen környezetben munkavégzés. Rövid időre védőszemüvegben lehet a közelükben tartózkodni, de a hosszasan nem szabad.

Élelmiszeriparban kötelező olyan armatúrák használata, amelyek speciális bevonata nem engedi törés esetén azt, hogy a szilánkok szétszóródjanak.

UV-C lámpák típusai

Léteznek falra szerelhető, mobil UV-C lámpák, melyekkel a felületeket éppúgy lehet sterilizálni, mint a helyiségek légterét. A levegő optimális mikrobiológiai szintje így tartható fenn. Mivel ezek szabadon sugároznak, 0-24 órában raktárban üzemeltethetők leginkább.

Termelés közben ezek az eszközök nem működhetnek, így ilyenkor a légtérben akár még el is szaporodhatnak a kórokozók. Ennek megelőzésére kétfajta, zárt armatúrával működő sterilizálási technika is alkalmazható.

Az egyik, amikor a központi légkezelőbe vagy a légcsatornába van beépítve a germicid lámpa. A másik esetben a fixen telepített eszköz a ventilátorával mozgatja a levegőt, amit az UV-C sugarak csírátlanítanak. Így abszolút steril tud maradni az üzemcsarnok, illetve a raktározási és a pihentető, valamint az érlelő területek is.

Egyes munkafolyamatok fertőtlenítése

Egyedi gépsor végzi a csírátlanítást akkor például, ha szállítószalagon vagy sínen át halad a termék. Ilyenkor UV-alagúttal építik be a berendezést.

Van olyan UV-egység, amivel még egy tejfölös pohár belseje is sterilizálható, de magát a töltőfejet is lehet csírátlanítani. Amennyiben még a csomagolást megelőzően fertőtlenítjük az árucikk bezárt légterét, majd kívülről is a csomagolóanyagot, akkor hosszabb szavatossági időt tudunk elérni. Ez az eljárás a selejt termékek csökkenését is támogatja.

Ha Ön tejüzemet működtet, fokozott a veszélye a gombák megtelepedésének és szaporodásának is. Azonban ha a felületeket és a légteret germicid lámpával csírátlanítja, akkor ez a probléma nem áll majd fenn.