Sugárhajtású gázturbina tervrajzai után lehet nyomozni az őszi szünetben

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárának elég jó ötletei vannak arra, hogyan ne unatkozzon a gyerek az őszi szünetben.

Október 27-én, azaz holnap délelőtt 11-kor kezdődik a Rejtély a tanulmánytárban nevű nyomozós játék Jendrassik György sugárhajtású gázturbinájának elveszett tervrajzainak megtalálása érdekében. A játék különböző rejtvények, kódok megfejtésével vezeti végig a tárlaton a múzeumba látogatókat, akik egy játék keretén belül ismerkedhetnek meg a magyar technikatörténet jelentős újításaival.
 
Október 28-án 11-től Így írunk mi elnevezésű múzeumpedagógiai foglalkozás vezet be az írásbeliség témájába, és az írásbeli kommunikáció fejlődését, múltját, jelenét és jövőjét vizsgálja a foglalkozás során. Az ókori civilizációk kultúrájából, írásbeliségéből kiindulva a középkori írásbeliség történetét, fejlődését, jelentős újításait is megbeszélve, bemutatva, az eszközök, módszerek változásával, különböző nézőpontok vizsgálatával haladnak majd a résztvevők a jelenbe, a jelen írásbeliségéhez. 
 
Október 29-án A budapesti hidak titkairól hull le a lepel. Budapest minden hídjához kapcsolódik valami érdekesség, kevésbé ismert tény. Azt tudjuk, hogy az oroszlánnak van nyelve, és hogy Széchenyi soha nem ment át a kész hídon, de azt tudjuk-e, hogy a Hídember emlékezetes lánc-leszakadós jelenete miben hibázik? Vajon tudjuk, hogy ki volt a nyargonc, ki töltötte be ezt az állást a Margit hídon? Vagy, hogy hányszor lopták el a Szabadság híd ezüst szegecsét?
 
Az előadás ezeket a kérdéseket, és más a budapesti hidakkal kapcsolatos egyéb érdekességeket járja körül úgy, hogy közben szó esik a hidak építésének és Budapest fejlődésének, fejlesztésének kapcsolatáról. Bővebb információ ITT érhető el.