Lemondott államtitkári posztjáról Süli János

Lemondott államtitkári posztjáról Süli János

Ezidáig a most leköszönő államtitkár felelt a paksi bővítésért.

Lemondott államtitkári tisztségéről Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára

- derül ki a miniszterelnök által is ellenjegyzett, friss köztársasági elnöki határozatból, ami a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.

Ismeretes, Süli a 2018-2022 közötti ciklus idején tárca nélküli miniszterként felügyelte a paksi bővítést. Az új Orbán-kormányban ugyancsak ezzel a feladattal bízták meg, csak külügyi államtitkári minőségben, miután a külügyminiszterhez, Szijjártó Péterhez került Paks II. az energiabiztonság és a nemzetközi energiaügyek mellett.

Nem árt felidézni, mit mondott Lázár János pár hete Paksról, az építésügyi miniszter ugyanis konkrétan úgy fogalmazott: 

"A kormányzásnak rengeteg sikere volt, de vannak kudarcai is. Az, hogy Paks 2 jövőre nem termel áramot, ez ősbűn, a legsúlyosabb kormányzati hibák egyike. 9 év telt el a szerződés aláírása óta. Napi szinten kellett volna kontrollálni ezt a projektet, hogy ne csúszhasson meg ennyire. Ha lenne jövőre Paks 2, nem lennénk kiszolgáltatva a világpiaci árnak."

Lázár János szerint ősbűn, a legsúlyosabb kormányzati hibák egyike, hogy Paks 2 jövőre nem termel áramot

Magyarországon pénz szűkében vagyunk, az elmúlt évek jelentős fejlesztései után most elfogytak a források, mivel a háború miatt jelentősen, 4 százalékról 8-12 százalékra emelkedtek a kamatok, márpedig Magyarország eladósodottsága a GDP 80 százaléka, így ez komoly plusz teher.

Az is említésre érdemes, hogy a májusi kormányalakításkor Szijjártó még a "legnagyobb fogásnak" nevezte, hogy a korábbi tárca nélküli miniszter államtitkárként igazolt át a külügy berkeibe.

Nem mellesleg még minisztersége idején 5 millió forintra emelték meg a most leköszönő Süli János fizetését, majd egy addig példátlan, 30 millió forintos végkielégítéssel távozott Mager Andreával együtt az előző kormányból.

Rekordvégkielégítés: 30-30 milliót kap a két távozó tárca nélküli miniszter

Mager Andrea és Süli János tárca nélküli miniszterek mindketten hathavi illetményüknek megfelelő összeget kapnak az 5 milliós fizetésükhöz mérten, vagyis 30-30 millió forint végkielégítéssel távoznak az előző kormányból...