Rekordvégkielégítés: 30-30 milliót kap a két távozó tárca nélküli miniszter

Rekordvégkielégítés: 30-30 milliót kap a két távozó tárca nélküli miniszter

Mager Andrea és Süli János tárca nélküli miniszterek mindketten hathavi illetményüknek megfelelő összeget kapnak az 5 milliós fizetésükhöz mérten, vagyis 30-30 millió forint végkielégítéssel távoznak az előző kormányból - vette észre a 24.hu a kormánytagok jogállásáról szóló törvényben. Kiemelik, hogy ekkora összeg távozási pénz gyanánt eddig még egyetlen kormánytagnak sem járt.

Mager Andrea az állami vagyonért felelt tárca nélküli miniszterként négy éven keresztül, posztját jogutód nélkül szüntetik meg. Süli János pedig 2017 óta a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter volt, erre a posztra szintén nem jelöltek ki külön felelőst, a paksi bővítéssel kapcsolatos feladatokat várhatóan a jó orosz kapcsolatokkal rendelkező Szijjártó Péter külügyminiszterre bízzák.

Orbán üzent Putyinnak: nem lesz önálló minisztériuma Paks 2-nek

Lázár Jánosból végül nem vidékfejlesztési miniszter lesz! Talán ez a legnagyobb meglepetés az újabb Orbán-kormány lehetséges összetételében. 

Süli ugyan az utóbbi öt évben a lap számításai szerint 250 millió forintnyi fizetést vehetett fel, bár a beruházás továbbra is még befejezésre vár.

A két leköszönő miniszter illetményét 2018 augusztusában emelték meg, hogy igazodjon az általuk irányított állami cégek és intézmények vezetőinek fizetéséhez: 1,1 millió forintról 5 millió forintra. A többi miniszter ehhez képest jóval szerényebb emelésben részesült, illetményük még most sem éri el a kétmillió forintot. Emiatt Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek 11,9 millió forint végkielégítés jár az 1 millió 979 ezres miniszteri fizetésük után.