Súlyos gazdasági károkat okoznak az Oroszország elleni szankciók

A Jobbik szerint a kormánynak elsősorban a magyar nemzetgazdaság érdekeit kell szem előtt tartania.

A jobbikos politikus szerint az Oroszország elleni szankciók kapcsán elfoglalt kormányzati álláspont jól mutatja, hogy „a Fidesz-kormánynál a retorika és a tettek között milyen szakadék tátong”. Hozzátette:

„a szabadságharcos retorika és harcos kiállás valójában a politikai marketing részét képezik.”

Az Európai Unióban a héten dönthetnek arról, hogy a jövő évre is meghosszabbítsák-e az Oroszország elleni szankciókat. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a Jobbik már a tavalyi első döntésnél is világossá tette, hogy a szankciós politika határozottan Magyarország nemzetgazdasági érdekei ellen hat, illetve a kereskedelmi és gazdasági szankciós háború, amit Oroszországgal szemben kiprovokált a Nyugat, kárt okoz az Európai Unió minden egyes tagállamának.

„Nagyon örülünk annak, hogy a Jobbik után nemrégiben Orbán Viktor is elismerte azt, hogy a szankciós politikával Magyarország lábon lőtte magát”

 – mondta Gyöngyösi, aki szerint ez az eredményekben is megmutatkozik.

„Szijjártó Péter múlt heti külügyi bizottsági meghallgatásán elismerte azt, hogy a statisztikai adatok alapján 21 százalékkal esett vissza az idei év első 9 hónapjában, vagyis szeptemberig bezárólag, az Oroszországba irányuló magyarországi export”

– tette hozzá.

Gyöngyösi szerint a visszaesés a bizonyítéka annak, hogy a rövidlátó szankciós háború eredményeként "elképesztő gazdasági veszteségeket szenvedett el Magyarország". Ugyanakkor azt is leszögezte, most lehetőség lenne arra, hogy Magyarország szövetségeseket találjon a szankciós politika lezárásához.

A jobbikos politikus példaként említette Olaszországot, amelynek miniszterelnöke, Matteo Renzi az oroszországi szankciók ellen emelt vétót a múlt héten. Bár a G20-csúcson az olasz kormányfő is áldását adta az orosz gazdaságot sújtó korlátozások meghosszabbítására, a múlt hét szerdai nagyköveti tanácskozás után Tiziana d'Angelo, az Európai Unióhoz akkreditált olasz nagykövetség szóvivője úgy fogalmazott: "Vitát kezdeményeztünk a kérdésről."

Gyöngyösi a lehetséges szövetségesek, szankciós-ellenzők közé sorolta még Ciprust, Görögországot, Szlovákiát, Csehországot, illetve a németországi és franciaországi kritikus hangokra is felhívta a figyelmet.

A Jobbik felszólítja a kormányt: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ország nemzetgazdasági érdekei az Európai Unó egységes álláspontja, illetve az Amerikai Egyesült Államok geostratégiai céljai elé kerüljenek. Gyöngyösi szerint egyértelmű, hogy az uniós álláspont mögött elsősorban amerikai érdekek húzódnak meg.

Az Európai Unió tavaly júliusban döntött az ukrajnai konfliktus kapcsán Oroszország elleni szankciókról. Korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, kettős rendeltetésű termékek, valamint bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba. A tagállamok júniusban döntöttek arról, hogy 2016. január 31-éig meghosszabbítják a szankciókat.