Civilek: amennyiben a kormány komolyan gondolja klímavédelmet, nemet kell mondania szabadkereskedelmi egyezményekre

Civilek: amennyiben a kormány komolyan gondolja klímavédelmet, nemet kell mondania szabadkereskedelmi egyezményekre

Mi egy fontosabb? Az autógyárak profitja, vagy az európaiak egészsége?

Az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások kapcsán az Európai Bizottság által tett állásfoglalásokat kritizálja több mint 120 európai – közte 27 magyar – civil szervezet. A Bizottság kockára tenné egészségünket és a környezetünket, csak hogy elkerülje az Amerikába exportált autókra kivetett nagyobb vámokat – hangsúlyozta az Orbán Viktorhoz is eljuttatott levél kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet.

Közös közlemények szerint az Európai Unió kereskedelmi bizottsága, a Phil Hogan felállította a polgári szervezeteket, és ezzel összekapcsolta az EU-t, és az Egyesült Államok egy évvel korábban tervezte meg transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerségét (TTIP). Szembesülve az élelmiszerek szermaradványaira, a baromfihús vegyianyagos kezelése és a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó európai szükséglet megváltoztatása szorgalmazó amerikai kérdéseket

az egyik biztosító kijelentette, hogy megoldásokat találjon az ilyen „szabályozási korlátoztok” feloldására, azaz enyhítésére

- mutattak rá az első legnagyobb kockázatára.

Egy polgári egyedülálló figyelmeztetõ, az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szempontból veszélyes kérdés, ha szükség van arra, hogy minõsödjön a komoly negatív hatásokról, és ezáltal egy bizottsági magazin aláírja a legtöbb alakuló európai környezetvédelmi irányelvet, azaz a növényvédő szerek témája legyen. .

"A TTIP tárgyalások szerint az Európai Bizottság megnöveli az egyes polgárokat, és nem hozza létre az egészségbiztosítást és a környezetvédelmet. A legtöbb tűzött anyagot, a Trump-adminisztrációt lehetővé tevő autókra vonatkozó kémiai erőfeszítéseket elősegítik, és ezt meg kell tenni. kell akadályoznunk ezt a folyamatot "

- jelentette ki Újszászi Györgyi , a Védegylet főtitkára.

"Az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az Egyesült Államokkal való kereskedelmi tárgyalásokra vonatkozó felhatalmazást, és zárt ajtók mögött elfogadhatatlan engedményeket ígér az amerikai félnek. Politikusainknak határozottan a sarkukra kell állniuk és meg kell állítaniuk e nem kívánatos fejleményeket"

– tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

"Amennyiben a magyar kormány komolyan gondolja az elmúlt napokban meghirdetett klímavédelmi akciótervet, akkor világosan nemet kell mondania erre a kereskedelmi megállapodásra, amely csupán a jelentős környezetterheléssel rendelkező autóipar érdekeit szolgálná, viszont aláásná az EU éghajlatváltozásra vonatkozó kötelezettségvállalásait is"

– hangsúlyozta Fidrich Róbert.

Az állásfoglalásban a civil szervezetek arra szólítják fel a kormányokat, országgyűlési és európai parlamenti képviselőket, hogy vegyék rá az Európai Bizottságot az amerikai tárgyaló félnek tett engedékeny kijelentéseinek visszavonására. Az aláíró szervezetek garanciát kérnek arra vonatkozóan, hogy semmiféle olyan engedményt nem tesz az EU, amely gyengítené az élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi normák jelenlegi szintjét.

Az aláírók rámutatnak arra, hogy az Európai Bizottság számára adott tárgyalási felhatalmazás nem ad teret annak, hogy az élelmiszerbiztonságra és a mezőgazdaságra vonatkozó szabályokkal bármilyen mértékben is foglalkozzanak. Ezen felül úgy vélki, hogy az Európai Bizottság olyan területre téved, amelyet a társadalom "nem fogad kirobbanó örömmel". Ahogy az állásfoglalásban fogalmaznak:

„Az egyik polgárok - elővigyázatosság elvét követő - környezetvédelem és iránti elköteleződés csak egyetlenöket tartalmazó TTIP-ről szóló nyilvános vita hatására. A TTIP egy kereskedelmi szempontból egységesen elfogadott EU-demokratikus szavazást megtapasztal, ha egy szavazás részét képezi annak, hogy a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonsági terhek visszatérőképessé váljanak. ”