Kudarc lett a szakképzési reform, nem lesz elég szakemberünk

Mindent újra kell gondolni, a kormány "elégtelenre vizsgázott".

Szakértők szerint totális kudarc lett a kormány szakképzési reformja, ezért lényegében mindent újra kell gondolni. A Népszava megszerzett egy Szakképzés 4.0 nevű háttéranyagot, amit állítólag az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak készítettek.

Ebben a lap szerint többek között az áll, hogy az innovációs tárca stratégiája technikummá nevezné át a szakgimnáziumokat és csökkentené a terhelést, valamint tizenhét évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.

Utóbbiról az Index azt írja, hogy a lap a szakmai anyag olyan változatát szerezte meg, amelyben szerepelt a tankötelezettség korhatárának felemelése is, de ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium cáfolta.

A Népszava azt írja, hogy az elmúlt három évben mintegy 10 ezerrel csökkent a tanulólétszám az állami szakképző intézményekben, az általános iskolásoknak pedig mintegy 30 százaléka súlyos kompetenciahiányok miatt nem képes versenyképes tudást szerezni.

A cikk szerint a szakképzés népszerűtlenségéért a pedagógusokat és a szülőket is felelőssé teszik. Mint írták, sok általános iskolában a gimnáziumi továbbtanulás a sikerkritérium a tanárok és a szülők számára, az általános iskolák oldaláról „nem kielégítő az orientáció”, nem támogatja a szakképzésbe lépést a gyerekek számára. Úgy vélik, a gimnáziumi keretszámok is túl magasak, és „felszívják” azokat a fiatalokat, akiknek – legalábbis a program kidolgozói szerint – a szakmai jövőképébe jobban illeszkedne a szakgimnázium.

Az ügyre közleményben reagált a Jobbik: a legnagyobb ellenzéki párt parlamenti képviselője, Ander Balázs szerint a hírek bizonyítják, hogy „mindenben igazuk volt”, és „a tárcák közt mostohagyerekként hánykolódó hazai szakképzés rendszere a szakadék felé rohan”.

„Hiába sorjáztak évről-évre a lesújtóbbnál lesújtóbb eredményességi mutatók, hiába váltak egyre tragikusabbá a lemorzsolódási adatok, és hiába csökkent a szakképzés vonzereje, minden vészkiáltás süket fülekre talált. A területen dolgozó szakemberek tapasztalatait, észrevételeit az orbáni hatalom módszeresen lesöpörte az asztalról.”

- írja az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke, hozzátéve, hogy a problémákat megfogalmazó, konstruktív megoldási javaslatokat kínáló ellenzéki szakpolitikai felvetéseket

„pökhendi arroganciával, személyeskedő hazugságokkal vágták a kukába.”

Ander szerint a szakképzéssel foglalkozó magyarországi iskolák jelentős részét „oktatási elfekvővé” változtatták, és ezzel a „végzetesen ostoba politikával az egész társadalom veszített”.

A jobbikos politikus úgy véli, a Fidesz szakképzésből elégtelenre vizsgázott, ezért pártja határozottan követeli „az ágazat zsákutcába terelésében és megnyomorításában felelős bűnrészesek azonnali távozását, valamint a katasztrófa elkerülése érdekében való mielőbbi társadalmi-szakmai párbeszéd megindítását.”