Szakmaiatlan és öngyilkos pénzügyi stratégiát követ az MNB

A Jobbik nem hagyja szó nélkül a közpénzek elherdálását, és az egészségtelen gazdasági folyamatok kibontakozását.

A jobbikos politikus világossá tette, hogy a lépés célja az utóbbi időben az MNB által, furcsa körülmények között elköltött, illetve elkölteni kívánt 200-250 milliárd forint összetételének és sorsának pontos feltárása.

Hozzátette, ezzel a legnagyobb ellenzéki erő a Nyikos László, az MNB felügyelő bizottságának jobbikos tagja által megkezdett úton kíván haladni, ami a visszaélések, a közpénzek nehezen indokolható elköltésének precíz feltárására fókuszál.

Különösen fontosnak vélte kihangsúlyozni, hogy jelen esetben - a kormányzat várható, ellentétes állításaival szemben - közpénzekről van szó, sőt, az MNB-nél keletkező nyereség egyenesen a devizahiteles átváltásból származó összeg.

Tehát az inkriminált alapítványok a hitelkárosultak pénzét akarják eltapsolni, amit a képviselő indokolatlannak és arcpirítónak nevezett.

Ezzel szemben a Jobbik egy kártérítési alapot hozna létre ebből az összegből, és a pénzt a hitelkárosultak, a már kilakoltatottak, vagy a nagyon nehéz anyagi helyzetbe került állampolgárok megsegítésére fordítaná, így segítve, hogy ezek az emberek ismét normális életet élhessenek.

Z. Kárpát szerint az MNB olyan, a modern közgazdaságtannal teljesen szembe menő módon ingatlan-, műkincs-, és állampapír-vásárlásba öli a milliárdokat, amire utoljára a Kádár-rendszerben volt példa.

A honatya közölte, a Jobbik ezt nem hagyja szó nélkül, és minden lehetséges eszközzel meg fogja akadályozni a múltba vezető, XX. századi reflexek által mozgatott, egészségtelen gazdasági folyamatok kibontakozását. Közölte:

modern piacgazdaságban nem megengedhető, hogy jegybanki profitból hasonló konstrukciót finanszírozzanak.

Hangsúlyozta, a Jobbik abban érdekelt, hogy feltárhatóvá, átláthatóvá tegye ezeket a folyamatokat, továbbá azt is célként jelölte meg, hogy a rossz döntéseknek következményei is legyenek, ne ismétlődhessenek meg, és egy jövőbeni, tisztességes elszámoltatás keretében felelősségre vonják a közpénzek homályos felhasználásának elrendelőit.