Most épp Macron bizonyította be Szaúd-Arábiában, mennyire hamis, amikor a Nyugat az emberi jogokról papol

Most épp Macron bizonyította be Szaúd-Arábiában, mennyire hamis, amikor a Nyugat az emberi jogokról papol

Miközben az Orbán-kormány folyamatosan rázza az uniós pofonfát a kínaiakkal, meg az oroszokkal kötött üzelmei, valamint az LMBTQ-mozgalmakkal szembeni megnyilvánulásaival, még véletlenül sem tűnjön úgy, hogy hazánkat kioktató, vagy épp büntetni szándékozó nyugati országok számára annyira fontosak lennének az emberi jogok, ha pénzről van szó. Most épp Emmanuel Macron francia elnök személyesen hozott tető alá Szaúd-Arábiával üzleteket - függetlenül attól, hogy az arab monarchiában az emberi jogok finoman szólva sincsenek biztosítva. 

Az MTI beszámolója szerint egy nappal azután, hogy 12 Caracal katonai helikopter, valamint 80 Rafale harci repülő szállításáról állapodott meg Franciaország az Egyesült Arab Emírségekkel, az Airbus szombaton Dzsiddában 26 polgári célú helikopter, 20 darab H145 és 6 darab H160 típusú szállításáról írt alá megállapodást. Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra.

A világ egyes számú víz- és hulladékkezelő cége, a Veolia pedig bejelentette, hogy szerződést kötött Rijád 22 környező településének ivóvízkezelő cégével. A 82,6 millió euró értékű szerződés hét évre szól.

A Veolia egy másik szerződés értelmében kizárólagos partnerévé vált a szaúdi Aramco vállalatnak "ipari és és nem veszélyes hulladékok" kezelésében.

A SAMI szaúd-arábiai hadiipari vállalat vegyesvállalatot hozott létre az Airbus-szal katonai légi szolgáltatásokra és karbantartásra, a Saud Arabian Airlines állami légitársaság pedig a CFM International nevű vállalattal állapodott meg 8,5 milliárd dollár értékben hajtóművek vásárlására új Airbus flottájához.

Emmanuel Macron szombaton érkezett az Arab(Perzsa)-öbölben tett körútja utolsó állomására, Dzsiddába, ahol találkozott Mohamed bin Szalmán trónörökössel.

Megúszni egy gyilkosságot...

Macron az első nyugati vezető, aki Szaúd-Arábiában tett hivatalos látogatást Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságíró 2018-ban országa isztambuli főkonzulátusán történt meggyilkolása óta. Az amerikai hírszerzés korábbi jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelte el a műveletet. A koronaherceg tagadta érintettségét.

A trónörökössel való találkozásával kapcsolatos azon vádakra, amelyek szerint Macron legitimálja a Hasogdzsi meggyilkolásáért felelős rendszert,

Macron pénteken kijelentette, hogy az utazás célja nem a szaúdi kormány rehabilitálása vagy támogatása. 

Utóbbi kijelentések fideszes politikusoktól lehetnek ismerősek, amikor nekik kell megválaszolni, hogy mégis mi a frászt keresnek a kommunista Kínában, vagy egyéb féldiktatórikus közép-ázsiai országokban.